Напрежение между управляващите и Централната избирателна комисия. Досегашният председател на комисията Стефка Стоева подаде оставка.

Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на комисията тя обясни мотивите си - несъгласие с внесените от ГЕРБ промени в изборния кодекс, с който цялата отговорност за машинното гласуване се прехвърля на ЦИК. Това включва и закупуване или наем на повече от 18 хиляди устройства.

„Целта е ЦИК да се използва като грешник на предстоящите избори. Тези непълноти на действащия кодекс, които поставя председателя в твърде неизгодно положение и това което предстои да се случи със закона за изменение и допълнение на Изборния ме накара да взема решението и да подам оставка“, заяви Стоева.

А вицепремиерът Томислав Дончев, който е натоварен с изборния процес, определи мотивите й като "разбираеми" и отчете, че е работил добре с този състав на ЦИК. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Коментарите, че оставката й заради конфликт с мен, са нагли спекулации“, заявява вицепремиерът в позиция, изпратена до медиите. 

Дончев изразява и лично мнение, че „машините трябва да бъдат закупени от ЦИК.  Осигуряването на машините от Министерския съвет би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес“.

Снимка: btvnovinite.bg

Стоева беше издигната от ГЕРБ.  В началото на септември при старта на парламента тя ще депозира оставката си.