Председателя на ЦИК Стефка Стоева e подала оставка. Решението си тя е обявила пред членовете на комисията и се е аргументирала с лични причини.

Миналата седмица управляващата партия внесе промени, според които трябва да се осигури  машинно гласуване в повече от 9 хил. секции, като се гарантира възможността за гласуване с хартиени бюлетини. 

По думите на Стоева отговорността за машинното гласуване трябва да е на държавата, не е ясно какви трябва да бъдат устройствата, техният брой, ще се наемат или ще се купуват и това на фона на приближаващи избори. 

"Целта е ЦИК да се използва като грешник на предстоящите избори. Тези непълноти на действащия кодекс, които поставя председателя в твърде неизгодно положение и това което предстои да се случи със закона за изменение и допълнение на Изборния ме накара да взема решението и да подам оставка", коментира днес председателят на ЦИК.

Стоева беше номинация на ГЕРБ. Тя ще депозира оставката си в парламента следващата седмица и депутатите трябва да изберат нов председател. Така  при старта на новия сезон депутатите ще се занимаят с проект за нова Конституция, нов министър на правосъдието и нов председател на ЦИК.     

Снимка: btvnovinite.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев определи мотивите й като разбираеми и отчете, че е работил добре с този състав на ЦИК и няма конфликт с председателката. Личното мнение на Дончев е, че машините трябва да бъдат закупени от ЦИК - в противен случай, ако ги осигурява правителството, би имало спекулации, че управляващите контролират вота.