Недостатъчни действия на българските власти за зачитане на човешките права и за справяне с корупцията. Това се посочва в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света в частта му за България. 

Безнаказана корупция, проблеми с независимостта на съдебната система, произволни арести, полицейско насилие и дискриминация са част от заключенията в документа.

„Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция на длъжностни лица, правителството не прилага ефективно закона и според сведения длъжностни лица във всички клонове на властта са участвали безнаказано в корупционни практики“, пише в доклада на Държавния департамент. Текстът се отнася за миналата година.

Кои са занковите случаите, които включва докладът?

Случаят „Евролаб“

В доклада се посочват твърденията на бившия заместник-министър на земеделието Иван Христанов. В интервю пред bTV той ексклузивно разказа за предложения му подкуп от половин милион лева месечно, ако възстанови работата на частната лаборатория „Евролаб 2011“ на границата с Турция.

Днес Христанов коментира доклада на Държавния департамент на САЩ така:

„За пръв път България се споменава с положителен пример с това, че политик и висш държавен служител отказва подкуп и то много голям“.

Още от констатациите в доклада са за „жестоко“ отношение към арестувани хора и мигранти и „сериозни проблем“ с независимостта на съдебната система..

„Този доклад е едно поредно доказателство за това, че имаме една доста сериозна нужда от съдебна реформа и по-специално на прокуратурата“, смята Красимир Кънев, председател на Български Хелзинкски комитет.

Произволни арести

Като пример за произволен арест американските власти посочват този на ученик от София, задържан за това, че е написал „Save Ukraine“ („Спаси Украйна“) върху Паметника на съветската армия.

Като друг пример се споменава и задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. В документа се отбелязва, че по-късно Софийският районен съд, а след това и Административният съд са определили ареста като незаконен.

Част от доклада на Държавния департамент на САЩ
Снимка: bTV

„За децата е ясно, че беше незаконно, че беше поръчково и дори наказуемо. Този доклад казва, че ПП и ДБ нямат капацитет да се справят със съдебната реформа и върховенството на закона. Шамарът е страховит. Две години управление на Радев, служебни правителства, редовни правителства с главни участниците Кирил, Асен, Рашков – пълен провал“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„Ако българският съд обяви, че задържането под стража е било незаконосъобразно, това съвсем не означава, че може да поставим знак за равенство между обявеното за незаконно задържане и виновността на тези три лица“, каза Бойко Рашков от коалиция „ПП-ДБ“.

Полицейско насилие

Посочени са и случаи на полицейско насилие, сред които и това срещу студента Евгени Марчев, участвал в антиправителствените протести през 2020 г. Докладът на Държавния департамент обръща внимание, че миналата година софийският районен прокурор Иван Иванов е прекратил разследването с мотива, че заснетите полицаи не могат да бъдат идентифицирани.

Част от доклада на Държавния департамент на САЩ
Снимка: bTV

„Според мен има достатъчно доказателства, записи, свидетели и все пак според мен държавата отказва, и за мен това е умишлено, да установи кои са извършителите“, каза Евгени Марчев.

Пред bTV адвокатът на Евгени Марчев Полина Велчева обясни какво точно пише в постановлението на Софийската районна прокуратура за частичното прекратяване на наказателното производство.

„Пише, че има извършени престъпления на лицата с повдигнати обвинения, но те не са били Евгени Марчев, а са били друго от лицата. И с оглед на това прокурор Иван Иванов прекратява частично досъдебното производство срещу тези лица, затова че те не са нанесли побоя над Евгени Марчев“, каза Полина Велчева.   

Тя обясни, че защитата е обжалвала прокурорското решение за частично прекратяване. Това се е случило още през април 2022 г. и оттогава се чака решение от Софийския районен съд.

 „Ние сме пуснали жалба още миналата година, април месец, по която още няма произнасяне и чакаме съда почти една година. Смятам, че ако това постановление влезе в сила – частичен отказ на досъдебното производство, няма да може да бъде образувано досъдебно производство срещу същите лица. Нищо, че има установени данни за извършени престъпления от тях. Трябвало е прокурорът да прецезира обвинението, като посочи другото лице, за което има данни, че е бито“, каза Полина Влечева.

„Има правило „ne bis in idem“. Това означава един човек не може да бъде съден два пъти за едно и също нещо. Имало е повдигнати обвинения срещу тези четирима полицейски служители, прекратено е, не може за същото деяние за втори път да им се образува второ производство. Тоест ние за това се борим – да не бъде прекратено спрямо тях, а да бъде прецезирано. В самото постановление пише, че има данни те да са нанесли побой над друго момче от протестите, което е било под колоните“, обясни още Полина Велчева.   

bTV потърси за коментар Софийската районна прокуратура. Засега без резултат. Делото е на специален надзор в Апелативна прокуратура – София. Очаква се решение на Софийския районен съд.

Междувременно стана ясно, че на 8 февруари 2023 г. друг прокурор от СРП се обръща с молба към СРС да се произнесе по жалбата срещу частичното прекратяване и моли съда да върне материалите в СРП за продължаване на действията по разследването. От СРП допълват, че по делото има конституирани лица в качеството на обвиняеми и забавянето на материалите в съда възпрепятства срочното приключване на разследването.

Натиск върху журналисти

В доклада на Държавния департамент е включен и случаят с журналиста на bTV Мария Цънцарова, свързан с репортажа ѝ за ваксинационния статус на депутати.

Част от доклада на Държавния департамент на САЩ
Снимка: bTV

„Лекари бяха привиквани и разпитвани през тази една година. Това е по=големият проблем. Когато политиците говорят едно, а всъщност правят друго и залогът за това е здравето ни, тогава нашата работа е да изобличаваме такова поведение“, коментира журналистът на bTV Мария Цънцарова.

Комисията за защита на личните данни се произнесе, че няма злоупотреба с лични данни.

И в заключенията от миналогодишния доклад на Държавния департамент е констатирано, че България има сериозни проблеми с правата на човека. Tова включва корупционни прояви, полицейско насилие, произволни арести, заплахи и натиск срещу журналисти.

Докладът за състоянието на човешките права на американските власти се изготвя от 47 години насам, като обхваща 198 страни по света. Частта за България включва над 40 страници.

За всички страни докладът обхваща няколко секции. Сред основните са зачитане на човешките права, разследвания на правителството за предполагаеми нарушения на човешките права, корупция и прозрачност в управлението на страната.