Европейският парламент ще дебатира в сряда по темата за ареста на председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. В дневния ред на евродепутатите в Страсбург темата фигурира под заглавие "Незаконно задържане на лидера на опозицията в България".

В съобщение на парламента се уточнява, че разискването е "по актуален въпрос, по искане на Европейската народна партия, в присъствието на Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз.

Евродепутатите от ГЕРБ са част от Европейската народна партия.

„Незаконното задържане на опозиционния лидер в страна членка на ЕС е изключително тежко нарушение на върховенството на правото. И трябва европейските институции да дадат своята оценка. Затова ще има дебат в европейския парламент. Ще има изявление на комисията и на съвета“, заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ, ЕНП.

„Няма да коментирал този отчаян ход на Борисов да ангажира европейските институции със своята предизборна кампания, но ще заявя ясно - твърдо се решени да го изправим пред правосъдието. Той управляваше България 12 години, 12 години без законност, контрол с корупция пачки и кюлчета“, каза Кирил Петков от ПП.