10 хиляди души са били проверени по закона за публичност на имуществото на хора, заемащи висши държавни постове. Това отчете антикорупционната комисия пред депутатите. 

В доклада липсват случаят с терасата на предишния шеф на комисията Пламен Георгиев, както и сагата "Апартамент гейт" на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това беше и основната критика на опозицията. Както и, че съдебните решения за отнемане в полза на държавата, са за много по-малко пари.

Председателят КПКОНПИ Сотир Цацаров отчете, че са получени 166 сигнала за конфликт на интереси. Потвърдени са 14 случая. 

През миналата година комисията е излязла с над 200 решения за запори на имущество за над 650 милиона лева. 

"Какво не четем в този доклад? Не четем за терасагейт. Няма го апартаментгейт, при конфликта на интереси – много сигнали и само 14 наказания", отбеляза Кристина Сидорова – депутат от БСП.

Най-големите олигарси са блокирани, те са в чужбина - в Дубай и на други места. Това са хора на БСП, финансирали са ги, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ и допълни: "Когато говорите за една тераса, вижте олигарсите. Там ви стиска чепика". 

Справянето с корупцията не е работа само на комисията а и на тази зала. В отчета го няма Пламен Георгиев, но ги няма и проверки на ваши хора, отговори Сотир Цацаров.

Той добави, че разликите между претендираното и реално отнето имущество е сериозна заради факта, че се минава през три съдебни инстанции и те се обезценяват. Парламентът може да разреши да се въведе ускорена конфискация, но тогава ще се стигне до въпроси, свързани с нарушение на човешките права.