Депутатите избраха Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия със 165 гласа.

30 народни избраници бяха против, а трима се въздържаха.

След двучасов дебат кандидатурата на Цацаров беше утвърдена с гласовете на ГЕРБ, Патриотите и ДПС.

Снимка: Ладислав Цветков

Номинацията на настоящия главен прокурор от управляващите предизвика  критики от страна на опозицията в парламента. Самите управляващи защитиха кандидатурата на Цацаров и атакуваха неправителствения сектор заради факта, че не одобрява номинацията.   

БСП отново напомниха идеята си антикорупционният орган да се избира от президента.  

"Смятам да встъпя в длъжност веднага, защото това ще е по добре и за двете институции - всеки да си поеме отговорността. Още днес ще подам оставка като главен прокурор", обяви Сотир Цацаров след избирането му за председател на КПКОНПИ.

Кандидати за антикорупционен шеф бяха двама – настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от управляващата коалиция и депутатът от „Воля” Симеон Найденов. 

Двамата бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в открито заседание на 3 декември. Тогава двамата кандидати представиха концепциите си и отговаряха на въпроси от членовете на парламентарната комисия.

Снимка: Ладислав Цветков

Цацаров заема предсрочно освободения от Пламен Георгиев пост начело на антикорупционния орган. Той стана консул във Валенсия след скандал около законността на терасата на неговия апартамент в столицата.