Докато депутатите обсъждат мерките за подкрепа - поскъпването на горивата вече изяде отстъпката от 25 стотинки.

Само през този месец дизелът поскъпна с 10% и прехвърли психологическата бариера от 3,50 лв. Скокът при горивата вече е с между 34 и 38 стотинки, от момента, в който идеята за отстъпка с 25 стотинки беше предложена.

Това лято купуваме дизела с 1,42 лв. повече. За година бензинът е поскъпнал с 1,24 лева за литър.

Според експерти цените на горивата са се устремили още по-нагоре. 

„Пазарът в ценови план е напомпан до откат, няма никаква причина да продължат да вървят нагоре. Ако не юли, в края на август цените със сигурност ще паднат не с много - до 10 ст. максимум“, заяви енергийният експерт Васко Начев.

В някои големи бензиностанции по-скъпият дизел вече е 3,99 лв. Бензинът е около 3,30 лв..

3000 малки и средни бензиностанции в страната очакват кризисните мерки на държавата.

"Те просто това целят - да ни занулят. По начина, по който се говори за тази отстъпка - тя още е мътна и тъмна, никой не знае как ще бъде. Ако ние заредим сега горива, рискуваме двойно да платим-един път ДДС, втория път отстъпка, за която казват, че ще гласуват“, коментира Дойчин Лазаров, собственик на бензиностанция и газстанция.

Според бранша потреблението е намаляло с 30 процента.

„Като се махнат заплати, ток, другите неща, от самите продажби на горива не може да съществува такъв обект“, отбеляза Цветан Атанасов, собственик на бензиностанция.

Метанът и пропан-бутанът са единствените горива по бензиностанции, чиито цени са паднали през юни – съответно с 8 и с 2 стотинки.