Бактерията се разпространява основно по въздушно-капков път, но носителството на тази бактерия в носоглътката е в доста висок процент при хората, особено през студените месеци, и не означава, че ако някой е носител, той ще има тежки поражения и ще се разболее от менингит, сепсис или нещо такова.

Това заяви доц. д-р Валери Велев в студиото на bTV.

Той добави още, че 23-те изследвани, дали положителни проби за наличие на бактерията, нямат симптоми и направи важното уточнение, че са носители на бактерията, но не и положителни за менингит.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев един на всеки 1500-2000 носители може да развие усложнения при срив на имунната система от някаква друга причина, като отключваща вирусна инфекция или нещо подобно, но призова родителите да не се плащат и при наличие на симптоми да потърсят квалифицирана медицинска помощ.

"Гарантирам, че ако сега отидем в една произволна детска градина и направим такива изследвания, ще видим едно доста високо носителство на вируса", подкрепи думите му доц. Велев и уточни, че това обаче не е предпоставка, за да се стигне до бум на неговото развитие.

В момента съществува и ваксина, но тя все още е пожелателна.

Вижте целия разговор във видеото.