Доброволната военна служба вече е факт. Парламентът прие поправките, инициирани от министъра на отбраната. 

Всеки българин от 18 до 40 години ще има възможност да кандидатства за срочна 6-месечна служба в резерва на въоръжените ни сили. 

Към момента свободните места за военни са 5 000. 

В Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново ще приемат 150 души, пожелали казарма, в две групи. Те ще ползват изцяло базата на сегашните курсанти. 

"Шест месеца на нас ще ни дадат достатъчно време, за да подготвим основни базисни знания и умения, които са необходими за един военнослужещ. Те разбира се ще минат начална подготовка, специална военна подготовка и ще получат задачи за изпълнение във военните формирования, което на този етап мисля, че е добре", обяснява бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ "Васил Левски". 

Желаещите трябва да са психически здрави, неосъждани и поне с основно образование. Ще получават и заплащане.

„По време на тази доброволна служба всички военнослужещи, получават съответното възнаграждение, униформа и храна и настаняване“, обяснява Милен Михов,  депутат от „Обединени патриоти“.

А след това могат да се отдадат на военната професия или да кандидатстват за работа в държавната администрация, както и в системата за защита на националната сигурност.