Двама актьори основаха единственото по рода си не само у нас, но и на Балканите, училище по изкуства и занаяти във великотърновското село Русаля.

През 2014 година Анимари и Златко се захващат със сбъдването на една на пръв поглед невъзможна мечта.

"Много смела, в началото не така добре обмислена. После много внимателно и стратегически планирана“, казва Анимари Димитрова, управител на училището в Русаля.

"Много пречки, много трудности. Имали сме много тежки моменти“, споделя Златко Златков, съосновател на училището в Русаля.

Училището по изкуства и занаяти за талантливи деца от крайно бедни семейства и различни етноси създават след години работа в домове за деца лишени от родителска грижа.

„Това бяха едни деца, които тепърва трябваше да създадат това място, които бяха доста уплашени, заедно с нас", каза Златков.

"Деца, които нямат шанса да бъдат на равно ниво с другите деца“, коментира Анимари Димитрова, управител на училището в Русаля.

В началото всички усилия на двамата са насочени към 17 деца. Едно от тях е осмокласникът Веселин.

"Аз заради баща си го правя, защото на него съм обещал, че ще завърша 12 клас. Искам да имам висше образование. Обещал съм му. Все едно в някаква игра. Отиваш на следващо ниво, и по-голямо ниво, и по-голямо ниво“, казва Веселин Симеонов, 8 клас - от Русе.

Никое от децата в училището не прекъсва връзката с родителите си, но мечтите порастват в Русаля.

"Ние поемаме цялостната издръжка и отглеждане на децата от здравното им състояние до доброто им образование, без да поискаме нито една стотинка от тези семейства“, каза Анимари.

Тази година училищният звънец удря за 35 деца. 8 от тях прекрачват прага на голямото семейство за първи път, за да бъдат посрещнати с топлина и подкрепяни по пътя на образованието.

Сияна е най- малката, на 4 години. И вече се чувства у дома.

"Децата са изключително емоционални. Много е приятно и забавно, същевременно те са изключително отворени към всичко ново. При тях има един такъв момент, че са изтървали доста години. Всичко това трябва да се наваксва и има абсолютна приемственост. Забавляваме се заедно", споделя Мирослав Петров, учител по компютърни технологии в училището в Русаля.

Всеки въпрос тук намира своя отговор. А заниманията по изкуства дават криле.

"Когато почнеш да им говориш, че те могат да го направят, могат и ще го направят и когато си достатъчно търпелив с тях, когато го направят, те седят и казват - Леле, Надежда, много е красиво това! И тогава, прескачайки този етап, те виждат, че е възможно да завършат нещо, което са почнали“, обясни Надежда Маринова, ментор в училището в Русаля.

Похватите са различни - като характерите на менторите, педагозите и възпитателите, отдадени на благородната кауза.

"Вкъщи и в семейството не може и майката и бащата да са педагози. Та идваме от изключително контрастни среди", казва Радостина, координатор в училището в Русаля

"Децата ме научиха да знам, че пътят, който вървя, че хубавото нещо, е, имаше една мъдрост такава - че не е важна целта, важен е пътят към нея“, обясни Златко Златков, съосновател на училището в Русаля.

А пътят не е лек. Пансионът разчита основно на съмишленици и дарители. А следващата мечта на Анимари и Златко е да превърнат училището в гимназия.

Новият социално отговорен проект „Добрият пример“ на bTV Media Group популяризира целогодишно инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и има силата да променя света всеки ден, благодарение на всяко индивидуално усилие. Той е естествено продължение на емблематичната инициатива „Да изчистим България заедно“, като основният фокус отново е насочен върху личната отговорност - към природата и околните, и приноса в грижата за бъдещето и възпитанието на децата.