България очаква 230 000 дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 000 дози до края на април. Осигурени са достатъчно количества ремдесивир, здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с вируса.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването и представители на Националния оперативен щаб.

„Държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса. Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички необходими лекарства, защото за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите“, заяви Борисов.

Премиерът опроверга фалшивите новини за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната.

„Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията“, категоричен бе министър-председателят.

До края на седмицата се очакват над 10 000 флакона ремдесивир, а за медикамента правителството отпусна финансиране от 80 милиона лева. Премиерът подчерта, че са осигурени и средствата за допълнителните възнаграждения на всички служители на първа линия в битката с COVID-19.

„Нямаме притеснения по отношения на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, заяви здравият министър Костадин Ангелов.

Той докладва, че броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа, благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците.

По отношение на ваксинацията Ангелов отчете, че до края на тази седмица очакванията са имунизираните достигнат брой от половин милион.

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария.

„Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна Кунчев.

По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигнe до извънредна вълна, която да постави на колене здравната система.

Ново COVID клиника ще бъде открита във ВМА, а в „Пирогов“ разкриват още 36 легла като всички те са оборудвани с кислород. Това съобщиха председателят на Националния оперативен  щаб и началник на Военномедицинска академия Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Стоян Балтов.

„Общото количество ваксини за България, което очакваме през месец април, е близо 700 000 дози. До края на тази седмица ще получим над 230 000 дози от одобрените до момента ваксини, както и близо 10 000 флакона ремдесивир“, информира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

За следващия месец имаме потвърждение на близо 250 000 дози от ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“, 90 000 дози на „Модерна“, 300 000 дози на „АстраЗенека“, а след средата на април очакваме близо 40 000 дози от последната одобрена от Европейската агенция по лекарства ваксина – „Янсен“.

  • Опашки на „зелените коридори“ за COVID ваксини и този уикенд (ОБЗОР)
  • „Пирогов“ намалява цената на PCR тестовете
  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие