На 10 март отбелязваме 78 години от спасяването на българските евреи. Народът ни се противопоставя на депортацията на близо 50 хиляди души към лагерите на смъртта.

Сара Луна е само на 6, когато в България е приет законът за защита на нацията. 

"Тогава моето детство и детството на много други деца беше откраднат", разказва тя.

Снимка: bTV

За евреите е въведен вечерен час, забранено е да посещават обществени места, да ходят на работа и на училище.

"Когато в нашия град определяха евреите да бъдат изпратени в лагерите на смъртта от 1 март, бяхме поставени под домашен арест. Разрешаваше се да излизат деца до 10-годишна възраст, за да осигурят храната за семейството. В тези тежки минути и часове много често и много други семейства намираха пред вратите си кошница с храна, с която българите искаха да помогнат", добавя Сара.

През март 1943 г. планираната депортация към концентрационните лагери е спряна от българската църква, 42-ма депутати начело с Димитър Пешев и много интелектуалци .

"Наистина на 10 март обявиха отмяна на домашния арест. Тогава живеехме в еврейска махала и всички излязохме навън, прегръщахме се, целувахме се и плачехме от радост", казва Сара.

Днес отдаваме почит и към гибелта на повече от 11 хиляди евреи от администрираните от Царство България територии.

Според доц. д-р Александър Оскар, председател на Оргaнизацията на евреите в България "Шалом" това е ден за размисъл и равносметка всеки един да осъзнае отговорността за света, в който живеeм, защото във всеки момент злото може да надделее над доброто.

"Българският национален дух е този, който спаси българските евреи. Израелският народ завинаги ще бъде благодарен", добавя Н.Пр. г-н Йорам Елрон.

Снимка: bTV

Част от спасените български евреи участват в изграждането на държавата Израел и до момента са жив мост между двете страни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!