Комисията за защита от дискриминация уважи жалба на лекар от Добрич. Според комисията фактът, че Здравната каса не финансира лечението на пулпит и периодонтит на хора над 18 години, представлява дискриминация.

Здравната каса поема цената за лечение на пулпит и периодонтит на постоянни зъби, на временни зъби и вадене на временен зъб, но само за непълнолетни. Според стоматологът Емил Давчев това е дискриминация. За пълнолетните сметката може да достигне от 200 до 600 лева, казва той.

„Когато имаме един усложнен кариес и процесът е стигнал  до нерва на зъба, единственият начин да бъде спасен този зъб е, когато се приложи това лечение. Голяма част от пациентите ни нямат финансовата възможност да поемат това скъпо лечение и те предпочитат да си извадят зъба за 4 лв. по Здравната каса плюс 2,90 лв. потребителска такса”, посочва д-р Давчев.

В решението на Комисията за защита от дискриминация се посочва, че изключването на трите дейности от пакета за хора над 18 години е неравно третиране по признак „възраст“. От НЗОК казаха за bTV, че промяна в наредбата трябва да дойде от здравното министерство.

Според Българския зъболекарски съюз, за да бъдат добавени посочените дейности в пакета с дентални услуги за пълнолетни, който касата покрива, са необходими минимум 100 млн. лв. към настоящия бюджет.

„Винаги сме настоявали пакетът за здравноосигурените лица над 18 години, тоест възрастните, да бъде разширен. Това са усложнения на зъбния кариес и за съжаление здравната култура на населението е такава, че те са толкова често явление, за които българинът трябва да отделя пари от джоба си”, казва председателят на съюза Николай Шарков.

Засега няма яснота дали пакетът с покриваните от Здравната каса дейности ще бъде променен. От Министерството на здравеопазването казаха, че са обжалвали решението на Комисията за защита от дискриминация.

По темата работиха Мария Аладжова и Петромира Кирчева.