За недостиг на учители по математика и физика алармират директори на училища.

Тенденцията е от няколко години, а освен учители по математика и физика, липсват и преподаватели по химия и биология.

Директорът на 119 СОУ в София Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на България, заявява пред БНР, че проблемът става все по-трудно разрешим.

Той призовава и за намеса от страна на държавата.

„Това, което може да направи училището, е твърде малко. Може да промени заплатата за малко, да я повиши, когато има дефицит на специалисти. Но това е всичко“, признава Диян Стаматов.

Според него обаче всичко останало е в ръцете на Министерство на образованието и науката, което може да направи по-сериозните стъпки, за да осигури социални възможности за тези хора, които биха се записали да учат в специалности „Математика“ и „Физика“ със степен, позволяваща им да преподават в училище.

Диян Стаматов смята също така, че държавата може да осигури на тези студенти по-високи стипендии, безплатни общежития, както и възможности за обмен по различни европейски програми.

„Тези млади хора трябва да имат и възможности за много повече социални придобивки, след като приключат своето обучение в университета, защото този дефицит от кадри по математика и физика няма да се разреши за година-две. Държавата трябва да използва непопулярни, коренно различни мерки, от тези, които до момента са били използвани“, обяснява още Деян Стаматов.