През изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир. Това каза на брифинг директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

"Служителите на СДВР установиха груби, хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация бе в района на „Орлов мост“. Те се изразяваха в къртене на преместваеми съоръжения, на пейки и на кофи за боклук, както и изграждане на барикади

Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост“ камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона".

Относно подготовката и намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейки през района, допълни той.

"Неформалните лидери на барикадата даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда.

Срещу същите неформални водачи, имаше лица сред тях, които от началото на протестите призоваваха във „Фейсбук“, че е време да полетят павета.

Установена беше и група 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболни агитки. На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук.

Велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляха из широкия периметър в района, за да информират водачите на барикадата относно действията на полицията".

Целта на всички тези мероприятия и провокации бе да предизвикат физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста, каза директорът на СДВР и допълни:

"Няма да допуснем сблъсъци, наясно сме, че крайната цел на внимателно подготвените мероприятия на „Орлов мост“ беше да бъдем обвинени в полицейско насилие, а тази теза да бъде тиражирана дори и в европейските и световни медии".

Той беше категоричен, че СДВР ще възстанови нормалния ритъм на живот в столицата:

"Барикадите ще бъдат премахнати. На цялото общество е ясно, че няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени и да се пречи на останалите граждани да се придвижват свободно.

Отговорността за всичко оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона и на законовите разпоредби. Законът е един за всички, а нашата задача е да осигурим спазването му. Законът е един за всички и нашата задача е да следваме спазването му". 

"За нас, за разлика от всички тези лица, това не е война и здравето на столичани, включително на тези, които протестират макар и нерегламентирано и открито, е от изключително значение.

Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР взе решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия да предприеме съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата". 

 Той призова политическите лица, представителите на държавните институции, организаторите да спазват законно установения ред.

„Нека гражданите да протестират, но но не за сметка на гражданския мир и при нарушаване на правата на всички столичани и гости на града.

Той призова и медиите да не позволяват през средствата за масова информация да се насажда напрежение и да се търсят сблъсъци.

Директорът на СДВР съобщи, че в 3:30 ч. в Четвърто районно са били отведени две лица за проверка за съпричастност към извършени хулигански дейности в района на „Орлов мост“.