Само 17 часа след като със специализирана акция на полицията в ранни зори бяха премахнати палатковите лагери на гражданско недоволство, блокиращи ключови кръстовища в столицата, протестиращите ги изградиха на отново същите места.

 В 30-ия ден на гражданско недоволство протестиращите, събиращи се в „Триъгълника на властта“ в столицата, блокираха към 19:40 ч. без конфликт с органите на реда движението на булевард „Александър Дондуков“ и „Цар Освободител“.

Снимка: btvnovinite.bg

Демонстрантите са категорични, че ще останат там, докато не се изпълнят исканията им за оставка на третото правителство на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. На място е организиран подписка в подкрепа на протеста. 

Малко по-рано, преди 19:00 ч., група протестиращи се опитаха да блокират движението при БНБ, пресичайки непрекъснато пешеходната пътека при националния трезор. Те бяха спрени от полицията и един от тях се оказа арестуван.

Снимка: Ладислав Цветков

Официално началото на демонстрацията беше обявено за 20:00 ч. Организаторите от така нареченото „Отровно трио“ се по план бяха подготвили обръщение към събралите се протестиращи.

Към 21:15 ч. след изпълнение на националния химн, протестиращите се отправиха на шествие към парламента по бул. "Цар Освободител", след което продължиха по към "Орлов мост", където блокираха движението.

"Отвоюваме си "Орлов мост" обратно. Това място е символ на свободата от 1990 г. насам. Не може да се гонят протестиращите посред нощ", сподели един от демонстрантите пред bTV и допълни, че очаква отново полицията да изгони недоволните от властта, но те пак ще се върнат.

Към 22:00 ч. демонстрантите започнаха повторно изграждане на палатковия лагер на емблематичния мост. 

Междувременно сред протестиращите се появи информация, че полицията се готви да разруши новосъздадения палатков лагер в "Триъгълника на властта". Там недоволните от властта също започнаха да опъват отново тенти и палатки на пътното платно срещу Министерски съвет. 

"Опитаха се да изгонят хората и затова се върнахме с част от хората от "Орлов мост" обратно, за да ги подкрепим", обясни Арман Бабикян от "Отровното трио".

Малко след това демонстрантите в Ларгото започнаха да хвърлят яйца по сградата на Министерски съвет.

Демонстрантите са категорични, че ако полицията премахне палатките им, те ще ги опънат отново. Що се отнася до самите тенти, които разполагат в Ларгото, по думите на един от протестиращите са дарение, но от кого, той не знае.

В момента палатковият лагер в "Триъгълника на властта" е много по-голям, отколкото предишния, който бе премахнат в ранните часове на деня. Пред Министерски съвет са разпънати 10 палатки и 4 тенти. Блокирани са и бул. "Александър Дондуков" и бул. "Цар Освободител". Протестиращите са разположили на пътното платна и пейки, за да покажат своята решимост да останат на Ларгото до изпълнение на техните искания.

Барикади от кофи за боклук, дървени скари и пейки са издигнати и в района на "Орлов мост".

В момента няма напрежение между протестиращите и органите на реда в "Триъгълника на властта", макар в района да са дислоцирани голям брой жандармеристи и полицаи.