Държавата отваря детските градини и яслите до 24 май. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов. Темата за отварянето на яслите и градините се дискутира през последните няколко седмици.

Реакциите на родители и учители след изявлението на министър-председателят са разнопосочни.

Десислава Василева трудно съчетава работата и гледането на 6-годишния ѝ син от вкъщи. Затова отварянето на детските градини би било облекчение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те знаят, че има битка с невидим враг. Доколко го осъзнават не мога да преценя, но се стараят, мият ръцете. Винаги детските градини са държали на такива правила, миене на ръчички, така че аз съм спокойна“, казва Десислава.

На противоположното мнение е Мая Чешмеджиева, която предпочита да се грижи за двете си  момиченца от вкъщи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Притесняваме, че все още вирусът не е така добре отминал и има опасност в градините да се заразят. Естествено, по-трудно е да си останат вкъщи, но за тази година ще бъде така“, казва Мая.

Детските градини вече се подготвят за посрещането на децата. Но директори не крият и притесненията си.

„Едно тригодишно дете как ще го науча,  че то трябва да стои на 2 метра от своето приятелче. Те затова идват в детската градина. Ами леглата? Как ще ги сложа на два метра едно от друго. Нямаме една такава площ. Много от нещата в детските градини са неприложими“, казва Ксения Семизорова - директор на детска градина „Детелина“.

Снимка: btvnovinite.bg

Че има риск, не отрече и министър-председателят по-рано тази събота. Практиката показвала, че страните, които вече са отворили детските заведения, отчитат лек ръст на заболели.

„Може би трябва да се започне един пробен период. Да се види какво ще стане. Как ще експериментираме? На всички се случва това за първи път. Целият ми персонал е уплашен, но това е рискът на професията Ще опитаме и ще видим“, смята Семирозова.

Снимка: btvnovinite.bg

Детските градини в София са близо 200. От столичната община съобщиха за bTV, че ако се отворят, то ще бъде за всички деца, защото няма как да се отсее кои да присъстват и кое не. От понеделник отварят и детските кухни в София.

Снимка: btvnovinite.bg

А bTV Ви пита: Ще пуснете ли детето си на детска градина?

Очакваме отговорите Ви в анкетата на нашия сайт:

  • COVID у нас: Над 400 новозаразени за последното денонощие
  • 663 са новите случаи на COVID-19
  • Спадът на COVID заболеваемостта продължава
  • Доц. Гломб: „Омикрон“ е доминиращият вариант
  • Специалист: COVID-19 и лекарствата за него могат да доведат до развитие на язви
  • COVID-19: Лек спад в общата заболеваемост у нас
  • 24% положителни проби за COVID-19 у нас
  • Спазват ли се новите COVID мерки в София?
  • Маските на закрито стават задължителни в София
  • 1701 са новите случаи на COVID-19 у нас