Ученици и учители от 1. до 7. клас вече могат да използват "дигиталната раница"  в клас като част от образователния процес.

Николина Георгиева преподава "Информационни технологии" на учениците в 7. клас. Тя казва обаче, че не всички учебници на всички издателства са качени в платформата.

От МОН казват, че платформата започва все по-активно да се използва. В нея могат да бъдат открити различни видеа, 3D изображения и презентации, които да направят уроците по-интересни и увлекателни.

"Имаме силно позитивна обратна връзка, че тя е добре разработена и работи", каза зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева.   

"Ето тази 3D картинка, зареждане и чакаме. Прозорчето какво ми казва – "необходим е външен плеър", натискаме го, сваля се, инсталирам го и след това ме препраща към английската версия", добави Георгиева.

Това, което обаче повече тревожи учителите, е здравето на децата. "Аз се притеснявам, че зрението на децата ще е тотално сринато", каза учителката.

"Наличието на такава платформа далеч не означава, че всички деца застават пред екраните и по цял ден това правят. В никакъв случай. Тя дава възможност тогава, когато учителят прецени, че е най-адекватно, да визуализира нещо, да я ползва", обясни Митева.

Предстои 18 000 учители в цяла България да бъдат обучени за работа с "Дигиталната раница", а 179 лева ще се заплаща на всеки един от тях, решил да качи съдържание в нея и да го сподели с останалите.