Доц. д-р Диана Ковачева положи клетва като омбудсман пред Народното събрание.

Тя е зам.-омбудсман от началото на 2016 г. и по закон след предсрочно прекратените правомощия на омбудсмана поема поста до избора на нов национален обществен защитник.

"Положих клетвата със съзнанието за голямата отговорност, която поемам и за важното значение за правозащитната функция на омбудсмана. Ангажирам се с това моята основна грижа да бъдат правата и свободите на гражданите, както и задълженията ми срещу нарушенията и неправомерно посегателство върху техните права. Дневният ред на институцията на омбудсмана, както и досега, ще се определя от хората и техните проблеми", увери Ковачева от парламентарната трибуна.

„Ангажирам се омбудсманът да е там, където са проблемите на гражданите и с всичките си сили да отстоявам принципа, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнства и права”, каза още Ковачева.

Тя ще разчита на сътрудничеството на всички институции, включително и на Народното събрание.

Коя е Диана Ковачева?

Правосъден министър е в периода 2011-2013 г. и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България.

Снимка: БГНЕС

Работи като научен сътрудник в Института за правни науки, БАН и е преподавател в Юридическия факултет на УНСС.

Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция.

Доцент доктор е по международно право и международни отношения. Автор е на редица статии и монографии в сферата на международното право. Носител е на ордена на Британската империя на Кралица Елизабет II.