За първи път самолет ще дезинфекцира цял град заради разпространението на COVID-19.

Над Карнобат ще бъде пуснат препарат, който е напълно безопасен за хората и за животните. Това е първият град в България, който ползва самолет в борбата с коронавируса.

Според Националния оперативен щаб, тази мярка е абсолютно неефективна и ненужна, и експертите не са издавали такава препоръка към местната власт.

„Препаратът е дезинфектант, който е безвреден за пчелите, за животните, за хората, за всичко. Може да бъде прилаган през целия ден без риск за здравето и живота на хората“, каза пилотът Стоян Георгиев.

До крайната мярка се стигна, тъй като фирмата, която обслужва общината, не може да дезинфекцира дворовете и къщите на жителите.

В Бургаско първият случай на коронавирус дойде от Карнобат. Жена, прибрала се от Банско, даде позитивен резултат за COVID-19. Местните се страхуват, че броят на хората, с които е контактувала са в пъти повече от наблюдаваните.

Според официалната информация има около 25 контактни лица с нея. Според неофициалните данни те са повече. Дезинфектантите са снабдени благодарение на дарения на местни зърнопроизводители.

В ранния следобед дезинфекцията от въздуха приключи.