Остри реакции в парламента след решението на президента да върне предложението на ВСС за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Опозицията нападна управляващите за това, че не са се възползвали от възможността да предложат и те кандидат.

В същото време главният прокурор Сотир Цацаров и избраният за негов заместник Иван Гешев са на среща с представители на Венецианската комисия в Народното събрание. На влизане в парламента Цацаров бе лаконичен. Той коментира, че няма да бавят процедурата.

Отново имаше и политически реакции в парламента.

„Аз бих искала да припомня позицията на БСП, която съм изразила от името на нашата група на 31 юли. Че състезание с един участник не е истинско състезание. Че единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов. Тежките му зависимости не му позволиха тази смелост

„Оттук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС. По отношение на това защо правителството не предложи свой кандидат, това е законова възможност, а не задължение. Колкото по-малко политиците приказват по тази процедура, толкова по-добре”, коментира Красимир Ципов от ГЕРБ.

„Политиците не трябва да коментират това, защото ние сме извън цялата процедура”, каза Хамид Хамид от ДПС.

„Нека да не драматизиране решението на държавния глава. Ако нещо не се промени и няма нова процедура за главен прокурор, ВСС ще потвърди своето решение за Иван Гешев", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Попитани дали трябва да бъде издигнат нов кандидат за главен прокурор, Каракачанов коментира, че не е приоритет нито на НС, нито на министъра на отбраната или на Министерския съвет.