Оставката на Валери Симеонов стана повод за остра полемика, взаимни обвинения и процедурни боричкания в парламента. Депутатите преминаха през поименна проверка, изпълнена с напрежение почивка и възобновяване на дебатите.

Премиерът Бойко Борисов не беше в пленарната зала и предложената за поста на Симеонов Марияна Николова беше представена от вицепремиера Красимир Каракачанов.

От БСП се оплакаха, че водещият заседанието зам.-председател на парламента Емил Христов не им е дал думата и е закрил дебатите, макар че е имало желаещи за изказване.

Снимка: Ладислав Цветков

От ГЕРБ пък бяха категорични, че от левицата са вдигнали ръка за изказване след закриването на дебатите.

Снимка: Ладислав Цветков

„Няколко пъти се обърнахте и попитахте дали има желаещи за изказване. Нямаше нито един, който да вдигне ръка”, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Столът на Емил Христов не зависи от Цветан Цветанов, нека даде думата на всички депутати, които искат да се изказват”, отговори зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

След споровете беше дадена 15-минутна почивка, за да се проведе Председателски съвет, на който беше взето решение разискванията да продължат и думата беше дадена на лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Вицепремиер, върху когото тежат съмнения за търговия с българско гражданство, представи  оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца”, изтъкна лидерът на левицата.

Снимка: Ладислав Цветков

„Мнозинство, което мълчи в тази политическа криза, е объркано и страхливо мнозинство. „Оставката е поредната, но е следствие, тя не отстранява причините за състоянието, в което се намира държавата след 10 години управление на Бойко Борисов”, категорична беше лидерът на БСП.

Според нея изходът е оставка на цялото правителство и предсрочни избори.

Снимка: Ладислав Цветков

„Никога не е имало толкова силна девалвация на политическото у нас. Поредната оставка на член на кабинета не е излизане от кризата, а задълбочаване на кризата“, каза по-рано зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. Според него смяната на отделни персони не означава смяна на политиката, смяна на философията на управление, нито решителност за реформи. „Симеонов си отива, но и остава – на негово място идва поредният заместител“, посочи той.

Самият Валери Симеонов пристигна в Народното събрание, но не е в залата, а в някой от кабинетите.

Междувременно дойде новината, че Волен Сидеров не е подписал персоналната  промяна. 

Според лидера на „Воля” Веселин Марешки пък бившият вицепремиер не трябва да се връща в парламента.

Снимка: Ладислав Цветков

„Не считаме, че Народното събрание е поправителен дом или трудово-възпитателно училище за провалили се министри. Мисля, че и целият народ очаква той трябва да напусне политиката като цяло”, отбеляза Марешки.