Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев, с което окончателно разреши партиите да получават дарения от бизнеса.

Със 129 гласа „за”, 84 – „против”, и един – „въздържал се”, парламентът прие повторно Закона за държавния бюджет, с който беше променен принципа за финансиране на партиите.

В мотивите си за ветото президентът посочи, че чрез тези промени се подменя политическата система на България като демократична парламентарна република и се дава възможност бизнесът да влезе в политиката. 

Въпреки че ветото на президента е наложено върху възможността фирми да даряват на партиите, а не върху размера на субсидията, именно решението партиите да получават 1 лев на глас се оказа в центъра на дискусията

„Тезата на президента че е ок субсидията да е 1 лев но даренията да не са от юридически лица е лицемерна”, обяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Не са едно и също даренията за църква и партия.... Тези дарения имат и друго име, наричат се "рекет”, заяви Крум Зарков от БСП.

Спора в залата премина и на ниво конкретни нападки, откъде се финансира ДПС.

„В редиците ви е Делян Пеевски. Той ви финансира. Този човек управлява. По-силен е от премиера”, каза социалистът Антон Кутев.

„Да обвинявате г-н Пеевски - разбирам, че това ви е краставицата на Мирча Кришан”, отговори му Йордан Цонев. (Мирча Кришан е румънски комик, който в популярен свой скеч свежда отговора на всеки въпрос до това, че краставицата има 99% вода-б.р.)

От "Обединени патриоти" прогнозираха, че намалената субсидия всъщност ще остави в Народното събрание само двете големи партии – ГЕРБ и БСП.