Президентът Румен Радев наложи вето върху на Закона за държавния бюджет заради разпоредбите, които въвеждат финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. 

Според държавния глава това създава предпоставка за корупция.

С ветото си Румен Радев не възпира гласуваната от Народното събрание субсидия от 1 лев на глас, но ограничава приетите промени за възможност за финансиране на партиите чрез дарения.

„Държавният глава приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2,5 млн. български граждани, за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите. Промените обаче, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията”, се посочва в позицията на държавния глава.

В мотивите си президентът посочва още, че преди измененията в закона, партиите имаха право на дарения само от физически лица и то с определен максимален размер от 10 хил. лева.

„Тъй като политическите партии са основен участник в изборния процес, правилата за тяхното финансиране са важен регулатор и гарант за честни избори, а чрез тях - за вярното формиране и изразяване на волята на народа – суверен”, се посочва още в съобщението на президента.