Субсидия от 1 лев на глас няма да издържи дълго. Тази прогноза направи в интервю за предаването „Тази сутрин” вицепрезидентът Илияна Йотова.

Намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лев на глас по предложение на правителството беше гласувано вчера на второ четене от депутатите.

По думите на Йотова в този ход има елемент на наказателна акция. Тя не е притеснена за БСП, защото партията е оцелявала и в по-тежки времена. Когато се използват средства служебно да се отстрани един противник, това води до по-голяма мобилизация, допълни вицепрезидентът.

Тъй като законът, с който се променя размерът на субсидията, беше приет преди ден, все още няма решение дали президентът ще наложи вето, уточни Йотова.

Според вицепрезидента няма да е проблем, ако бизнеса финансира партиите, но трябва да е абсолютно прозрачно.

Илияна Йотова не е учудена от избраните и номинирани личности за високите постове в Европейския съюз. По думите ѝ заявка за това, че един елитарен кръг в съюза ще реши за високите постове в ЕС е дадена още преди евроизборите.

С тези хора на високите постове в Евросъюза България скоро няма да влезе в Шенген и трудно ще се случи присъединяване на нови държави от западните балкани към ЕС, прогнозира още Йотова.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!