Урсула фон дер Лайен, която евролидерите избраха да оглави следващата Европейска комисия, изрази надежда че Европейският парламент ще я утвърди на този пост.

В Страсбург, където Фон дер Лайен дойде за първата сесия на новия състав на ЕП, тя обеща да слуша много и да сътрудничи тясно със законодателния орган на съюза.

Фон дер Лайен заяви, че за нея е голяма чест, че е била номинирана за поста. Тя изтъкна, че е способна да разработи визия за следващите пет години за Европа и за ЕК и тя да се базира на интензивно сътрудничество между ЕП, ЕК и Европейския съвет. Фон дер Лайен си даде 15 дни, за да представи тази визия, допълват Франс прес и БТА.

Германката трябва да бъде утвърдена от мнозинството от депутатите в ЕП, за да встъпи в длъжност - нещо, което към настоящия момент е несигурно.

Фон дер Лайен се срещна и с италианеца Давид Сасоли, който беше избран за нов председател на ЕП. "Точно тук бие сърцето на европейската демокрация", каза тя по време на срещата.

Тя се срещна и с депутати от Европейската народна партия и говори с тях на немски, английски и френски. Фон дер Лайен благодари и на сънародника си Манфред Вебер, който беше водещият кандидат на европейската десница на евровота и се стремеше към председателския пост на ЕК.