Втора точка в дневния ред на първото редовно заседание на 45-ото Народно събрание е проект за решение за създаване на Комисия по ревизия на изразходването на държавни средства от кабинета „Борисов 3“.

„Искането за създаване на временна комисия, която да провери законността на разпределението на държавни средства през последните четири години, е продиктуване от ангажимент към нашите избиратели, които искат да знаят как са изразходват техните данъци. Това се касае и за избирателите на всички останали парии в парламента“, заяви вносителят на проекта Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

Проверката ще обхване „40 сектора с висок корупционен риск“ – „черни каси, в които обилно се наливаха пари и те отиваха в джобовете на приятели по карти и партньори по тенис на премиера“, каза Манолова.

Комисията ще е отворена за сигнали от всички български граждани и тяхната безопасност ще е гарантирана от българския парламент. Резултатите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.

ДПС ще подкрепи създаването на такава комисия, съобщи депутатът Йордан Цонев, но поиска от проверката да бъдат изключени пенсионните фондове, защото те са минали "сериозен одит“. Той предложи някои редакционни поправки в името й – комисията да бъде не по ревизията, а по проверка.

„Парламента не е одитен орган“, посочи той.

„В обхвата на комисията има допуснати фактически грешки, които могат да доведат до тежки последици за българския бизнес климат“, добави Цонев.

„Няма да ни стигне един мандат да ревизираме кражбите на правителството. Нашата задача е да покажем на обществото какво е вършил Борисов последните години“, отбеляза от своя страна Явор Божанков от БСП, призовавайки към разум.

Божанков поиска в работата на комисията да се добави сключването на всички сделки от предприятие и дружества с над 50% държавно участие.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС изрази две опасения. „Този акт, който предстои да извършим, се прави с пропаганден характер, или не е добре помислен."

"Мащабността на работата, която си поставяте, няма как да бъде свършена за три месеца", допълни Любен Дилов. Той предложи комисията да стане постоянно действаща и да се обмисли какъв ще е експертният й състав.

От ГЕРБ предложиха временната комисия да е 10-годишна, защото е имало три кабинета „Борисов“.

БСП пък предложи точка 2 към ревизията на кабинета „Борисов 3“.

"Предлагаме мораториум на определени държавни сделки и харчове до избиране на нов Министерски съвет, защото този и в оставка работи по закон. Само на последното заседание на Борисов се раздадоха 7 концесии за по 35 години за подземни богатства, за строителни материали, за плажове. Това ще продължи през трите месеца, в които се занимава се ревизии", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя добави и че предлага комисията да е постоянна. 

„Вие от ГЕРБ подкрепяхте в миналия парламент създаването на временни комисии по предложение от БСП, но вие слагахте на тези комисии ваши хора. Господин Биков беше председател на комисията, която разследваше спирането на сигнала на БНР и накрая излязохте със заключението, че заради МУРС БНР е „излъчвал тишина в ефир“, заяви депутатът Иван Ченчев.

Неговите твърдения бяха отречени от Александър Ненков, който заяви, че ГЕРБ винаги са търсели „паритет“ в комисиите в предишния парламент. Тома Биков пък заяви, че докладът за спирането на БНР е установил нарушение и това е било отбелязано, а документът е бил гласуван единодушно, като депутатите от БСП „са се въздържали, защото не е имало защо да гласуват против“.

По отношение на предложението на Корнелия Нинова за налагане на мораториум върху действията на кабинета в оставка по отношение на отдаването на концесии, Йордан Цонев заяви, че ДПС ще го подкрепи, но иска да бъде внесено писмено, за да може да претърпи редакционни промени, ако се налага.

Атанас Славов от „Демократична България“ заяви, че решението за такъв мораториум трябва да бъде взето отделно, а да не е част от проекта за комисията, защото такива решения често биват атакувани в Конституционния съд.