В остър спор по юридически въпроси влязоха депутатите в парламента в началото на днешното заседание. Причината – депозираната в деловодството на парламента оставка на Министерския съвет, която депутатите поискаха да гласуват като извънредна точка в днешния дневен ред.

„На какво правно основание ще се гласува оставката?“, възпротиви се Дани Каназирева от Парламентарната група на ГЕРБ. Според депутатите от групата оставката се внася, но не се подлага на гласуване в пленарната зала.

От своя страна председателят на парламента Ива Митева обясни, че за да бъде обективирана тя, оставката трябва да бъде гласувана.

Спорът обаче се разрасна. От БСП поискаха при гласуването в зала да присъства и Бойко Борисов, който не е идва в парламента повече от година. Адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ пък поиска гласуването да бъде пряко излъчвано по националните радио и телевизия, шегувайки се, че все още управляващата партия се нуждае от юридически консултации.

Снимка: Ладислав Цветков

„Някак си не съм изненадан, че ПГ на ГЕРБ и СДС има нужда от правни консултации. Защо се случва в парламентарна зала – оставям на вас“, каза Хаджигенов.

След него на трибуната излезе Тома Биков от ГЕРБ.

„Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена? Има такава теоретична възможност“, попита той, определяйки като „смешна“ цялата процедура.

За да отговори на Тома Биков, на парламентарната трибуната излезе Мика Зайкова.

„Г-н Биков, вие току що обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува и не можете да наричате текстовете от Конституцията и законите смешни“, порица го тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Тезата на Биков защити неговият съпартиец и бивш председател на предходния парламент - Димитър Главчев, който беше отстранен от поста: „Защо моята оставка не беше гласувана?“.

„Не унижавате Бойко Борисов, унижавате всички хора, които са гласували за ГЕРБ. Очевидно е какво ще бъде поведението на хората, които възхваляваха идеята да се повиши нивото на парламентаризма и неговия рейтинг“, допълни Александър Ненков от ГЕРБ.

Зам.-председателят на парламента Татяна Дончева взе думата и изрази надежда, че различните парламентарни групи няма да започнат да си съперничат с „Шоуто на Слави“ по създаването на шоу, защото смята, че са „неравностойни конкуренти“.

„Ако желаете, за да не превръщаме трибуната на НС в някаква менторска, правна лекция и хората да имат чувството, че са на някакво юридическо сборище, след като сме минали темата на председателски съвет и след като там бяха обсъдени същите аргументи съвършено добросъвестно, ви предлагам да се движим към здравия разум, в една нормална посока на функциониране“, призова Дончева.

„Изборите минаха, отговорността е на вашите рамене. Колкото по-скоро направите правителство, толкова по-бързо „омразният ви“ кабинет на Бойко Борисов ще отиде в историята. Така че недейте да се бавите, недейте да се чудите по какъв начин да излезете от положението, в което сте, защото виждаме как едно по едно вашите обещания отпадат“, каза още Ненков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!