Националната следствена служба (НСлС) вече няма да е част от прокуратурата, ще е независима структура. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, приети на второ четене от депутатите.

Те предвиждат НСлС да се ръководи от директор, който ще се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет. Досега ръководител на службата беше главният прокурор – пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

Директорът на НСлС ще се избира от Висшия съдебен съвет и ще осъществява административно-организационното и методическо ръководство на структурата. Предложения за кандидатури за директор на службата могат да правят не по-малко от трима от членовете на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието, приеха още депутатите.

Предложенията за отделяне на следствието от прокуратурата са направени от Петър Петров от „Възраждане“ между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект. Все пак днес мнозинството прие те да бъдат разгледани в пленарната зала и бяха приети след редакции, съобщи БТА.

Бойко Рашков от „Продължаваме промяната“ припомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало през 2009 г.

„С това направихме следствено-прокурорска съветска система, която за около 14 години, като резултат, не показа, че е било добре решение. Затова се налага да се върнем към старо решение, с него се спазва принципът на независимостта“, коментира Рашков. 

Промяната, която не беше обсъдена в комисията по правни въпроси, получи критики и от БСП и ИТН. 

„На правна комисия не са обсъдени тези предложения. Обсъдени са на една маса с Делян Пеевски и Бойко Борисов, някъде в някоя стая, за да ви е удобен този закон“, посочи Станислав Балабанов от ИТН.

„Ще направите такъв хаос и такава каша, очевидно само с една задача – на този човек на първия ред да му спасите кожата и имунитета“, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.