Народни представители подадоха сигнал до Главния прокурор по казуса с Руската църква. Документът е подписан от Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев.

Депутатите отправят молба до прокуратурата да извърши проверка, която да установи в чия собственост се намират понастоящем земята и сградата на храм "Свети Николай Мириклийски" в София.

Като аргумент за искането се посочва изключителната важност и възникналите съмнения дали евентуално не е извършено престъпление - документно, или друго, свързано с легитимацията на Посолството на Руската федерация като собственик на храма.

"При отчитане на изключителната важност на възникналия проблем около собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм "Свети Николай Мириклийски" за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго) свързано с легитимацията на Посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма, с настоящия сигнал молим прокуратурата на Република България да извърши проверка, при която, след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм "Свети Николай Мириклийски", находящ се в гр. София, бул. "Цар Освободител" №3", пишат в сигнала си депутатите.

От Министерството на правосъдието още вчера заявиха, че не е намерен нотариалният акт, а констативен, т.е. не са описани документи и доказателства за строителството и правоприемството.