Премиерът Николай Денков видя основания за критики към ДАНС след експулсирането на руските свещеници, служили в наричаната руска църква "Свети Николай". Министър-председателят заяви още, че предстои да разговаря по въпроса с председателя на агенцията.

„Ако отчетем, че сме пред избори, можем да видим, че моментът с Руската църква не е избран случайно. Ако тези хора дълго време са извършвали шпионска дейност, защо сега ги откриваме и защо ги експулсираме почти моментално“, коментира в „Тази сутрин“ професор Валерий Тодоров.

„Става дума за подворие и особен статут на имота и на хората, които пребивават в него, които водят служба – хора с духовен сан, с духовни връзки. Очевидно, че спорът чия е църквата и чий е имотът не е много сложен, защото на практика се оказва, че този името е руска собственост. Пропуснати са моменти, в които е могло да се изясни статутът или имотът да бъде включен към имотите с дипломатически статут. Той си остава собственост на руското посолство – така и на руската държава, същевременно под юрисдикцията на Руската православна църква. Възниква въпросът могат ли сега да служат български свещенослужители, след като този имот е затворен от неговия собственик“, попита Тодоров.

„Ако се върнем към историята – към момента на дарението през 1898 г., 1914 г., когато се уточняват имотите, 1952 г. – когато има списък какви имоти се предоставят на българската страна от Руската православна църква, той си остава руска църква. Според мен не могат български свещенослужители да отворят църквата и да служат там“, коментира още той.

Йордан Георгиев, който е богослов и анализатор, посочи, че не съгласен с част от тези изказвания.

„Важно е да се направи разграничение между правния статут на Руската църква „Свети Николай“ в София и нейния каноничен статут. Там идва всички неразбирателства последната седмица в различни студиа и различни анализи на различни анализатори. Каноничният статут на храма няма нищо общо с неговия правен статут. Правният статут ще се изясни съгласно българското право – ще се докаже дали собственик е руското посолство или друго юридическо лице или съответна институция“, посочи той.

„Българските новоназначени свещеници няма как да служат в този храм, тъй като той в момента е заключен. Факт е, че храмът се намира в юрисдикцията на българската православна църква, съгласно каноните на православната църква, но в случая собственик към този момент – без другата страна да е оспорила това в съда и според документите, които излизат, и според това, което казва ловчанският митрополит Гавриил, е руското посолство. Имаме една много интересна ситуация, при която на добра воля руски посланик трябва да отключи храма, за да могат българските свещеници да служат“, коментира Йордан Георгиев.

Според него още от 2018-2019 г. се е знаело, че архимандрит Васиан Николай Змеев е шпионин, а той самият е подавал сигнал, на които никой не е обръщал внимание.