Работим за връщането на малките ученици в клас още от следващата седмица. Това казва министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в за интервю за радио "Свободна Европа".

„Понеделник е неучебен ден заради 1 ноември, Денят на народните будители. Това, което се опитваме, без да мога да го обещая още, е във вторник, сряда, четвъртък най-късно, да върнем децата от първи до четвърти клас на училище“, казва просветният министър.

„В понеделник подписахме постановлението на Министерски съвет за отпускане на парите. Във вторник има комисия в Министерство на здравеопазването, която трябва да поръча близалките, т.е. тестовете, което е в тяхната компетентност“, допълва Денков.

„Има два различни типа тестове и има чувствителност за това за кой от тях говорим. В момента, като че ли, нагласата е да се купят от другите, които са свързани с отхрачване на децата“, казва просветният министър.

И при така наречените „близалки“, и при тестовете с отхрачване има плюсове и минуси, отбелязва министърът. По думите му „родителите не искат нищо да влиза в устата на децата“, макар че такива се ползват в Германия и Австрия и тези страхове, според него, са „ирационални“.

При тестовете с отхрачване обаче процесът се организира по-трудно и учителят ще има нужда от помощ, казва просветният министър.

„Идеята е да се организира тестване в училище. Да се осигурят безплатни тестове от регионалните здравни инспекции, да се направят в училище и съответно училището да може да продължи работата", е обяснява проф. Денков.

Министърът отбеляза, че е в постоянна връзка със здравния министър д-р Стойчо Кацаров, но решенията, които се взимат, не са политически.

„Ние доста си контактуваме с министъра на здравеопазването, но той има много проблеми. Понякога не успяваме достатъчно бързо да обменим информация", казва министър Денков.

  • Проф. Мутафчийски: Бустерната доза е абсолютно необходима
  • Проф. Асена Сербезова: Постоянно има недостиг на лекарствени продукти
  • Нови по-строги правила за влизащите в България от червени зони на COVID-19 (ОБЗОР)
  • Кацаров за фалшивите сертификати: Все едно да тръгнеш срещу куршумите без бронежилетка
  • Нови COVID заповеди влизат в сила от 1 декември
  • България излиза от тъмночервената зона по заболеваемост
  • Мутафчийски: Хората с бустерна доза ваксина са 10 пъти по-защитени от тези с две дози
  • За последните 7 дни: Заболеваемостта от COVID-19 спада с 10%
  • МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до 3 декември
  • И област Пловдив излиза от тъмночервената зона