“Днес в отговор на мое официално искане очаквах председателят на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано решение за освобождаване на заместник - председателя на ДАНС Деньо Денев. Вместо това получих отказ заради липса на аргументи”. Това заяви пред журналисти премиерът акад. Николай Денков.

Според министър-председателя Денков този отказ дава сигнал, че Тончев одобрява незаконните действия на заместник-председателя на ДАНС.

 “Изпратих мотивите си на президента Радев за освобождаване на Пламен Тончев като председател на ДАНС”, заяви още Денков.

Денев е авторът на справката от ДАНС от 26 октомври, с която беше поставено началото на процеса по отмяна на машинното гласуване.

Според доклад на Държавна комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона и срещу обществения ред.

„Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник е удар срещу националната сигурност и демокрацията в България“, посочи Денков.

Премиерът коментира, че в този състав на ДАНС не може да се гарантира устойчивостта за гарантиране на системата за сигурност.

“Ще публикуваме доклад с мотивите защо искаме оставката на председателя. Все още нямаме име за негов заместник”, подчерта Денков.

Относно партньорите в управлението премиерът каза, че трябва да мине вторият тур на местните избори и тогава ще се коментира как ще продължи националното управление и дали ще има смяна на министри.

Малко след изявлението на Денков дойде и първи коментар от "Дондуков 2" след запитване от bTV.

"Предстои президентът да се запознае с мотивите на министър-председателя за предложението да се освободи председателят на ДАНС", посочват от президентството.

Засега от ДАНС отказват коментар. 

БСП и ДПС официално няма да коментират. Позиция идва от "Възраждане".

"Възраждане" има един безпогрешен политически ориориентир - когато Денков каже нещо лошо за някого, значи, че този човек заслужава подкрепа и уважение. Очевидно Пламен Тончев изпълнява добре служебните си задължения, щом правителството на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ иска неговата оставка", посочват от партията.

ГЕРБ и ИТН запазват мълчание.