България не обсъжда и няма да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна. Тази декларация направиха премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването в Народното събрание.

„Ние не можем да поддържаме позиция, която не е приета на национално ниво. Българската позиция е, че България няма намерение и не планира да изпраща жива сила на фронта в Украйна“, поясни министър Тагарев.

Депутатите изслушват Николай Денков и Тодор Тагарев заради казаното от премиера по време на посещението му в Украйна, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев, както и за международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

Изслушването е по искане на „БСП за България“.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди дни, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение.

„Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война“, обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

„Срещата в Париж беше работна – за обмен на мнения. Тя не е била предвидена да взема решения и да подписва каквито и да е било документи. Аз няма какви документи да подпиша на тази среща“, обясни днес от парламентарната трибуна Тодор Тагарев.

„Ако досега народът е мълчал, прощавал е грешките на сглобките, то сега българският народ ще излезе и ще ви помете“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„По никакъв начин не става въпрос за изпращане на български войници на фронта в Украйна. Докато съм министър-председател, никога няма да има решение за изпращане на български войници там”, категоричен бе премиерът Николай Денков.

„Ние сме упорити и ще продължаваме да задаваме един и същи въпрос. "За" или "против" бяхте лично вие пред Макрон за изпращането на войски?“, попита Станислав Балабанов от ИТН.

„Не се опитвайте да пъхнете думи на други държавни лидери в нашите уста“, призова премиерът.

Искрите обаче се разпалиха между него и „Възраждане“.

„Всеки, който помага на Русия в този конфликт, работи срещу България. Включително и тези, които ходят на инструктаж в Москва“, заяви Денков.

„Хора, които редовно са на инструктаж в американското посолство, твърдят, че имало хора на инструктаж. Не съди за другите по себе си“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.