Николай Денков пристигна в Париж. Френският президент Еманюел Макрон го посрещна в Елисейския дворец. Във водената от премиера делегация са министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Румен Радев.

Сред темите на разговора са външнополитическите приоритети на България - пълната интеграция в Шенген, приемането на единната европейска валута и присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Снимка: Ройтерс

Двамата лидери обсъдиха геополитическите рискове и заплахи, подкрепата за Украйна две години след началото на войната, както и стратегическия дневен ред на Европейския съюз.

"Има много области, в които Франция и България стават все по-близки и които са в основана на европейския проект, като европейската сигурност и отбрана, енергетика, в частност ядрена, и засилването на европейската интеграция", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Той приветства усилията на България, които бяха положени от българското правителство, за интегрирането на страната в ЕС, пише БТА.

Снимка: Reuters

"Много дълъг път беше изминат от България от 2007 г., от влизането в ЕС, до еврозоната, към която България трябва да се присъедини, когато са изпълнени критериите, както и до влизането й в Шенген", заяви френският президент.

"Що се касае до Украйна, двете страни действат заедно с нашите европейски партньори", подчерта Макрон и изтъкна, че ЕС е постигнал съгласие по отпускането на 50 милиарда евро в подкрепа на Украйна, но също и за оказване на подкрепа чрез военно оборудване и подкрепа в областта на отбраната, като например обучение на украински военни, или адаптиране на санкциите срещу Русия, както и запазване на натиска над руската военна машина.

Снимка: Ройтерс

"Давам си сметка за куража, който демонстрираха властите в България още от началото на конфликта, за да променят парадигмата в отношенията си с Русия. На тази основа нашите страни трябва да работят, за да засилят сигурността и отбраната на континента", добави той.

Говорейки за втория стълб в отношенията - ядрената енергия, президентът на Франция припомни, че ядрената енергетика е в сърцето на декарбонизацията на континента. Той допълни, че в България и Франция ядрената енергия е гарант за енергийната сигурност и за постигането на целите за декарбонизация.

Макрон изтъкна сътрудничеството между Франция и България на европейско ниво в тази насока и изрази желание за задълбочаване и на самото двустранно сътрудничество в областта на ядрената енергетика.