Денят в няколко изречения – това е дигиталната рубрика на btvnovinite.bg „Денят накратко“ за 19 януари.

Червен код за ураганен вятър в 5 области на страната - пътническият влак от Видин се удари в повалено върху релсите дърво. В общината обявиха бедствено положение. 

БСП организира лидерска среща в петък в опит да формира редовен кабинет. Междувременно кабинетът "Донев" с отчет за свършеното през последните шест месеца.

И още... Ден след катастрофата с хеликоптер край Киев - украинският президент с призив за още военна помощ.

Какво се случи на 19 януари?

Бедствено положение вече е обявено в цялата община Враца. Ураганният вятър продължи и днес да нанася нови щети. Влак се удари в повалено върху железния път дърво.

Силният вятър в Пловдив събори дърво, което е паднало върху пейка. Там е имало четири деца, съобщиха от общината.

БСП инициира лидерска среща между председателите на партиите в парламента. Тя ще се проведе в петък от 11 часа в Народното събрание. Корнелия Нинова обяви, че Бойко Борисов е приел да отиде на срещата.

Служебните министри дават пълен отчет за свършената работа през последните шест месеца на открито заседание. Кабинетът „Донев“ е най-дълго управлявалото служебно правителство. 

СГП привлече към наказателна отговорност 23-годишния сирийски гражданин, който предложи подкуп от 10 000 евро на полицейски служител.

Протест заради жестокост към животни в Павел баня. Недоволството е заради десетки случаи на отровени кучета в града. 

Съобщенията за недостиг на лекарства нарастват паралелно с увеличаване броя на респираторните инфекции. Това се случва не само в България, но и в цяла Европа, стана ясно по време на пленарните заседания в Европарламента.

По време на война няма инциденти, каза украинският президент Зеленски, след като вътрешният министър на страната и още 13 души загинаха при катастрофа с хеликоптер край Киев.

Нови проучване разкрива, че температурите в Гренландия са най-топлите от 1000 години насам. Данни подчертават нарастващото въздействие на предизвиканото от човека изменение на климата върху природата, пише „Ал Джазира“.

Актьорът Джулиан Сандс е обявен за изчезнал, след като тръгнал на поход в планината Сан Габриел край Лос Анджелис, съобщава Би Би Си.

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола декларира 142 подаръка, които е получила. За това съобщава изданието „Политико“.

Принц Хари споменава 435 пъти името на Меган Маркъл в книгата си „Резервен“, която през последната седмица предизвика истинска буря не само във Великобритания, но и в целия свят, пише немското издание „Фокус“.

В Лос Анджелис започна подготовката за нов рекорд на Гинес  за най-голямата пица в света.

Австралийският певец Ник Кейв е бесен на изкуствен интелект, който написал песен в неговия стил. Артистът определя това като „гротескна подигравка на какво е да си човек“, пишат световните медии.

Белгийска експедиция откри рядък метеорит, който тежи 7,6 кг в Антарктида, съобщи пресслужбата на Брюкселския свободен университет, цитирана от ДПА.

Вижте вчерашния ден накратко тук.