Служебните министри дават пълен отчет за свършената работа през последните шест месеца на открито заседание. Кабинетът „Донев“ е най-дълго управлявалото служебно правителство. 

Вътрешният министър: Справихме се успешно с основната ни задача - да обезпечим изборния процес

Служебният министър на вътрешните работи и вицепремиер по обществения ред и сигурност Иван Демерджиев посочи, че са се справили чудесно с основната задача да обезпечат изборния процес на 2 октомври 2022 г. 

„Обезпечихме криминалния контингент, така че да елиминираме и намалим до минимум манипулирания вот. Нещо ново беше създаването на работната група по киберсигурност. Изборите протекоха спокойно“, каза той. 

Министърът на електронното управление: По никакъв начин не компрометирахме сигурността на целия изборен ден

По думите на служебния министър на електронното управление Георги Тодоров са осигурени честни и прозрачни избори и по никакъв начин не е компрометирана сигурността на изборния ден.

„За първи път предоставихме достъп до кода на машините за осигуряване на по-голяма откритост и сигурност при отчитането на резултатите. Това е резултат от екипната работа на всички нас“, заяви Тодоров.

Правосъдният министър: Всички политически сили признаха резултатите от изборите

По думите на служебния правосъден министър Крум Зарков ситуацията с машинния вот е овладяна заради добрата координация между министрите Демерджиев и Тодоров.

„Всички политически сили признаха резултатите от изборите“, заяви Зарков. 

По думите му това е показателно за това, че правителството си е свършило работата по този приоритет.

Външният министър: Изборите в чужбина преминаха безпроблемно

Успешното организиране и провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на Министерството на външните работи, която произтича пряко от мандата на служебното правителство, припомни служебният външен министър Николай Милков.

„Изборите в чужбина преминаха безпроблемно благодарение на организацията и нямаше нарушения и оплаквания за тяхното провеждане“, каза той. 

Той припомни, че за изборите през октомври зад граница бяха разкрити 755 секции в 62 държави. Гласуваха общо 178 000 българи. 

„Членството на България в Шенген е приоритет не само за нашата страна, това е европейски приоритет цялата общност от държави“, каза още служебният външен министър Николай Милков

Регионалният министър: Довършването на интерконектора с Гърция е успех на целия кабинет

По думите на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков довършването на интерконектора с Гърция е успех на целия кабинет. 

„Ние намерихме демотивиран строител и недовършен строеж. След два месеца вече имахме разрешение за ползване върху необходимата част на съоръжението, за да постигнем нужния ефект и имаме успех, който беше важен за цялата енергетика“, напомни министърът.