Ден преди вота: Държавата с последна подготовка за изборите

Утре всяка секция в страната трябва да бъде финално подредена

Ванина Недкова Ванина Недкова

Публикувано в  20:11 ч. 25.10.2024 г.
 

Под полицейска охрана - машините за гласуване вече пътуват за различните точки в страната. Утре всяка една секция трябва да бъде готова - с бюлетини, изборни книжа и машина.

Изборният ден започва точно в 7:00 часа сутринта в неделя и продължава до 20:00 часа.

Утре всяка секция в страната трябва да бъде финално подредена, след това заключена и охранява през цялото време от патрул на полицията.

Готови вече са и двете столични спортни зали, в които ще бъдат разположени районните избирателни комисии, където в изборната нощ ще се приемат протоколите с резултатите от вота. Процес, който продължава обикновено цяла нощ.

Що се отнася до подготовката на избирателя - единствено да използва времето за размисъл утре, а в неделя да носи със себе си - решение за гласа си и документ за самоличност.

 

 

36 часа преди вота – машините за изборите вече пътуват към секциите. А експерти съветват – в неделя и ние да отидем до урните.

 

След гласуването идва ред и на броенето. Задача, поверена на секционните комисии.

719 са секциите, в които сънародниците ни зад граница ще могат да пуснат бюлетина – в общо 57 страни. Рекордьор отново е Турция – 168. Зад Океана местата за гласуване са 53, а в съседна Гърция – 23.

Право да гласуват за 51-то Народно събрание у нас имат и общо 1370 обвиняеми и подсъдими  без влязла в сила присъда. За целта има разкрити 26 секции в местата за лишаване от свобода.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

 

Най-четени
Най-нови