Само ден преди анонсираното разхлабване на противоепидемичните мерки - абсолютен рекорд от новозаразени с коронавирус у нас.

За първи път от началото на пандемията бяха регистрирани над 5000 носители на вируса в рамките на денонощие - 5176, при направени над 20 хиляди теста, което означава, че процентът на положителни проби е 25,3%. Така всяка четвърта проба у нас е положителна.

В болница са настанени вече над 9800 пациенти. Починалите с COVID-19 за денонощие са 155 души, а оздравелите са над 3200. На този фон болници в страната вече се задъхват и леглата им за ковид пациенти са напълно запълнени.

Въпреки това, след броени часове част от строгите ограничения в страната ще отпаднат.

На входа на Белодробната болница в Перник винаги има пациенти, които чакат да бъдат настанени, а свободни легла вече няма.

„Чакат отвън, щом се освободи място, сега ще направя на една пациентка тест, една друга ме чака вътре за лабораторни изследвания. Мисля, че вече персоналът е в края на силите си, а не идват нови попълнения, което е проблем в цялата страна“, каза д-р Величка Кадийска, управител на Белодробна болница, Перник.

От началото на март местата в болницата започват да се запълват и то с млади пациенти. Оттогава за персонала няма почивка.

От Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ публикуваха позиция, в която заявяват, че не се справят с натиска и искат отмяна на заповедта на здравния министър за разхлабване на мерките:

"Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства. Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме, че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ“.

Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели, казват от Националния оперативен щаб.

„Когато мерките продължат повече от 2 седмици, обикновено се натрупва една умора. Умора се натрупва в обществото, защото все пак те са ограничителни. Верно, не сме стигнали до крайности, до които достигнаха много държави, включително наши съседи, с полицейски час, с питане по телефона може ли да отидем за хляб“, коментира проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб.

На заседание на Министерския съвет премиерът заяви, че ваксинационната кампания може да продължи.

„Днес дойдоха 151 хиляди ваксини, с вчерашните 70 хиляди, имаме над 200 хиляди ваксини, които могат да се поставят, така че по най-бързия начин личните лекари и РЗИ-тата могат да ваксинират“, заяви премиерът Борисов.

Според Националния оперативен щаб страната ни се намира в плато и до седмица се очаква спад на новозаразените.

Отново тръгнаха нагоре показателите за общата 14-дневна заболеваемост в страната. Тя е вече 731 на 100 000 души, спрямо 720 вчера.

Това можете да видите от картата, направена от екип на bTV, по информация от Единния информационен портал.


Областите с над 500 болни на 100 000 души са 22 от общо 28.

Най-сериозно е положението в София, а 8 области днес имат рекордна заболеваемост за последните 14 дни. Това са: Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Търговище и Хасково.