Ваксинационната кампания активно може да продължи с осигурени над 200 хил. дози ваксини срещу COVID-19, след като днес пристигнаха още 151 хил. ваксини. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на последното редовното правителствено заседание и акцентира, че през април се очакват още над 700 хил. дози ваксини.

„По най-бързия начин РЗИ и личните лекари да ваксинират желаещите, да се отворят "зелените коридори" и ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса – ваксинирани и оздравели“, добави той.

Премиерът припомни, че от 1 април врати отново отварят театри, музеи, галерии, библиотеки, кина, фитнес центрове и спортни зали при 30% от капацитета им. Разрешават се също посещенията в откритите площи, тераси и градини на заведенията за хранене при работно време до 23 ч.

По време на днешното правителствено заседание кабинетът одобри втори Договор за дарение на комплекти за тест за антиген „всичко в едно“ за диагностика на COVID-19 за България от Европейската комисия. Съгласно договора България ще получи 134 825 антиген теста. Тези тестове се ползват в болниците, линейките диагностично-консултативните центрове и др.

Стана ясно още, че над 1 млрд. лв. са средствата, изплатени по мярката „60 на 40“. С нея са запазени 300 хил. работни места. До 31 май плащанията по нея ще продължат. По мярката „80 на 20“ са платени 153 млн. лв. за запазване на 30 хил. работници в транспорта, туризъма и хотелиерството. 

„214 млн. лв. са отпуснати за личен асистент, 36 181 човека се ползват от, тях а 161 213 са безплатните винетки, които даваме на тези хора. Когато цифрите говорят и корифеите мълчат. До май месец са гарантирани всички плащания от 50 лв. за пенсиите. След изборите, както народът ни подреди – ще решава новото правителство“, обясни Борисов.

Бяха отпуснати допълнително 1,5 млн. лева на първите 52 общини, организирали предучилищна подготовка за 4-годишните деца. Премиерът обясни, че допълнителните средства са предназначени за над 4000 деца.

Борисов отбеляза още, че за настоящата година са предвидени общо 36 млн. лв. за издръжка на 4-годишните деца в градините. 

„Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система“, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

На заседанието бяха отпуснати и средства в размер до 13,1 млн. лв., с които да бъдат финансирани проекти от конкурса на Фонд „Научни изследвания“ за фундаментални изследвания, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от COVID-19. 

Необходимите средства за финансиране на конкурсните проекти, свързани с COVID-19, са в размер на 3 100 000 лв. Наред с тях се отпускат до 10 000 000 лв. за изпълнението на годишната програма на Фонда в по-голям обем. С тях ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения.

След края на заседанието премиерът Бойко Борисов се срещна със зърнопроизводители, където обясни стратегия за образованието на малцинствата, а след това посети и ферма за биволи. 

Премиерът направи и оглед на строителството на интерконектора Гърция-България. По думите му до края на годината той трябва да е готов.