Четиригодишните деца ще посещават задължителна предучилищна подготовка, тази поправка беше приета на второ четене в Закона за училищното и предучилищно образование. Промяната трябва да влезе в сила най-късно до 2023 г. Тези, които вече са готови с осигурени места, могат да стартират още тази есен.

Недостигът на места в детските градини ще бъде преодолян, увери министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в парламента. Държавата ще плаща финансова компенсация на родителите, чиито деца не са успели да влязат в общинска или държавна градина, за които са кандидатствали. Сумата се очаква да е около 300 лв. на месец.

„Лишаването от образователна среда в този период за такива деца е фатално за последващото им образователно развитие. Тези деца влизат с дефицити в 1 клас и отпаднат от системата в 5-7 клас, а от там стават непригодни за пазара на труда“, каза просветният министър, цитиран от БГНЕС. 

Той цитира данни, според които 92% от началните учители казват, че имат голяма разлика между ходилите на детска градина и тези, които не са.

Според Вълчев само с принцип на задължителност може да се пристигнат резултати и да се спре неграмотността. „Принципна задължителност има във всяка една образователна система и тя е необходима, за да гарантира правото на децата“, подчерта още просветният министър. 

По думите на Вълчев с разширяването на обхвата на предучилищното образование най-голям проблем ще има в София заради недостиг на места в градините, но изрази надежда, че той ще бъде преодолян със строителството на нови.