Наред с училищното знаме, в много български училища днес издигнаха и знамето на кампанията "Да изчистим България". Над хиляда са училищата, които тази година се включват в Голямото чистене.

В Ловеч учениците от гимназията по ветеринарна медицина не само се включват в кампанията, но и планират да чистят в района на ловешката болница като част от усилията тя да бъде спасена.

Още преди първия си урок, децата в Основно училище "Христо Смирененски" в Радомир научиха защо е важно да пазят чисто. От тук е тръгнал репортерът и водещ на bTV Новините Денислав Борисов. „Децата са бъдещето ни, още от малки трябва да ги приучваме да пазят, защото това е тяхната природа”, категорична е директорът Румяна Давидкова.

26 години по-късно, училищния праг прекрачи и водещият на "120 минути" Светослав Иванов. Всички учители и ученици в него утре ще се включват в кампанията: „Смятам, че по-прекрасни 3 думи като надслов няма в нито един призив – чистота, България и заедно”.

„Аз апелирам към всички граждани – нека да излязат, да не поглеждат през пердето на прозореца си, нека да излязат и да положат своя труд. На следващия ден ще се почувстваме по-добри, по-спокойни, по-чисти”, призова зам.-областният управител на София Илиян Тодоров.

От самолет

Над 600 станаха зоните, в които ще има доброволчески и специализирани акции в деня на голямото чистене. За да огледа някои от тях днес, Зеленко Зеленков се качи и на самолет.

От паркове, през зони около язовири до върхове – навсякъде ще има хора, които ще се включат в кампанията "Да изчистим България заедно".

От самолета Зеленко хвърли поглед от високо на някои от зоните. Той премина над Стара планина, където ще има акция около хижите под връх Ком, Черни връх също ще стане по-чист благодарение на специализирана акция на алпинисти. Въпреки, че трудно се вижда от птичи поглед горите, зоните около водоизточници и всички останали места, които събират стотици туристи през активния сезон имат най-голяма нужда от почистване.

„В по-голямата част от терените, в които летим е сравнително чисто, но около населените места не рядко се случва да виждаме нерегламентирани сметища”, коментира пилотът Георги Влайков.

Погледнахме от високо и язовир Бебреш, където ще бъде чистен близо 16-километров участък. Важно е да се знае, че е добре почистените зони да бъдат и отбелязани. „А отбелязването става много лесно. Аз съм с таблет, но може и с мобилния си телефон да отидете на сайта http://daizchistim.bg/ , от там в графата „Отбележи място” правите снимка преди да почистите и след като почистите, качвате снимките и така вашата зелена точка ще бъде отбелязана на картата”, обяснява процеса водещият на „Тази сутрин” Антон Хекимян.

Нещата не приключват на 16 септември – идеята е след това да запазим местата всички места чисти.

Чистене и фест

Най-големият безплатен фестивал на София - започна в Южния парк. "София спарк фест" е партньор на инициативата "Да изчистим България".

Ще участват и финалистите от "Гласът на България".

Утре сутринта Поли Генова заедно с продуцента и водещ на "Фермата" Андрей Арнаудов и други водещи на bTV, ще открие почистването на Южния парк, част от кампанията "Да изчистим България".

Забавления за всички възрасти очакват посетителите в трите дни на фестивала.