Приключи проверката за двамата полицаи, които загинаха в Бургас в опит да спрат автобус с мигранти. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че има извършени нарушения от 16 служители на МВР.

Шофьорът на автобуса с мигранти сириецът Oмар и съучастникът му са били задържани ден преди катастрофата с друг аварирал автобус. Отведени са в гранично поделение, но след това са били освободени.

По думите на вътрешния министър не е подадена навременна информация за превозното средство. 

"Фрапантни нарушения са допуснати от гранична полиция. На двамата полицаи е казано в последния момент за автобуса. Те не са знаели как се движи, че не се подчинява на опитите да бъде спрян и че се движи с висока скорост. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента. Подадена е 3 минути преди инцидента", заяви още Демерджиев. 

Той поясни, че има няколко души на ръководни позиции, които са замесени в престъплението. 

"В доклада се съдържат имената на директор на Регионална дирекция „Гранична полиция”, началник на ГПУ - Бургас, началник на ГПУ - Малко Търново, зам.-началник на ГПУ - Малко Търново. Най-общо, тези лица, които са замесени в извършването на това престъпление, са били установени, задържани предишния ден. Били са освободени и след като са освободени, са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички”, каза още Демерджиев.

Вторият автобус, натоварен с 47 нелегални мигранти от Сирия, преминава с висока скорост покрай няколко гранични пункта. Информация за него е подадена до полицейския патрул в Бургас в последния момент.   

Относно допуснатите от служителите на МВР грешки той заяви, че не са действали в организирана група, а всеки поотделно ги е направил. 

Всички служители са отстранени от длъжност, а резултатите са изпратени в прокуратурата. 

"Други двама бяха командировани. Споделих за такива служители, които командировахме от границата във вътрешността на страната по съмнения, че се занимават с дейности, които според нас съставляват нарушения. Така че основната част от тези, които изброих, високопоставените, не са на работните си места. Въпреки че са подали молба за напускане, това не е пречка да носят наказателна отговорност, така че при преценка на прокуратурата ще носят наказателна отговорност. Ние сме предали всички материали за това и се намират в окръжна прокуратура от 28 октомври", добави Демерджиев. 

"Необяснимо е за нас защо чак три минути преди да влезе автобусът в центъра на град Бургас е получен сигнал в ОД на МВР-Бургас”, каза зам.-председателят на УС на СФСМВР Генади Тенев.