Предположенията за произхода на заплашителните имейли до училищата са най-различни. Водещата теория е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани по някакъв начин с Русия. След като партньорските служби имат категорично становище по този въпрос, ще го споделим с вас.

Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по повод заплашителните имейли с бомбени заплахи, които редица училища в страната получават от вчера. По думите му това, което се случва в България, се случва с много европейски страни в момента.

„Източниците на атака са едни и същи, подходите са едни и същи. Сигнализирали сме за това партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява да са регистрирани имейл адреси или да се ползват телефони, от които идват тези заплахи. Те работят по установяване на източника, така че се надяваме скоро той да бъде установен“, изрази надежда Иван Демерджиев.

„Тези заплахи идват от имейли, регистрирани в Гугъл, а те са регистрирани в мрежа, която е може да се достъпи и да се установи източникът. По това работят американските служби в момента. Тъй като Гугъл е тяхна отговорност, трябва да установят откъде идват те. На територията на България няма как да го установим“, обясни той.

Има ли връзка с предстоящите избори и има ли опасност в деня на вота?

На въпрос дали вижда връзка между бомбените заплахи и предстоящите избори в неделя, Иван Демерджиев заяви, че не смята, че има такава.

„Пак казвам – тези заплахи не се случват само на територията на България. Ако се случваха само тук, бих направил такава връзка. Очевидно целта е друга“, допълни той.

Ако нещо подобно се случи в деня на вота, изборният процес ще се прекъсне само ако има реална опасност, категоричен бе вътрешният министър.

„До момента в тези сигнали, които сега се подават и обработват, няма реална опасност. Те са абсолютно идентични по съдържание, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати“, коментира още Демерджиев.

Ако в изборна секция бъде получен подобен сигнал, членовете ще сигнализират на полицията, а оттам нататък ще бъде направена преценка доколко заплахата е реална. След като бъде обсъдено със СИК, ще се прецени дали има основание изборният процес да бъде прекъснат.

„Това обаче е много малко вероятно да се случи, защото ефектът, който се търси, е заостряне на вниманието и медиен ефект“, отново заяви той.

До дни ще има промяна в протокола за действие при такива ситуации

До дни ще има и промяна в протокола, така че да се преценява кога е налице реална заплаха и не е необходимо да се евакуират училища, летища и други ключови обекти, които са предмет на такъв тип заплахи, съобщи още Иван Демерджиев.

„Протоколът е от 2000 г. и затова днес свиквам междуведомствена група, която да го прегледа, за да може да се анализират реалните опасности, преди да се пристъпи към евакуация“, коментира той.