Съдът отложи за пореден път делото за екстрадиция на българката Гергана Червенкова, получила обвинение за търговия с наркотици по интернет отвъд океана, за което според американското правосъдие се предвиждат 68 години затвор.

Следващото заседание по делото е насрочено за 9:30 часа на 25 юли. Гергана ще го чака на свобода, след като на 2 юли съдът я пусна под гаранция от 1000 лв. след 56 дни, прекарани в ареста.

Делото бе отложено, защото исканите от съда са постъпили в деловодството снощи в края на деня и рано тази сутрин. Става дума за писмо от главния прокурор на САЩ и клетвена декларация от съдия в Ню Йорк.

Червенкова очаква доказателствата, които тя и адвокатите й събират да бъдат разгледани от САЩ и те да се откажат от екстрадирането й. Младата жена казва, че делото срещу нея се дължи на грешка.

До следващия четвъртък в съда трябва да е постъпило и копие от делото срещу неизвестен извършител, което се води в специализираната прокуратура, което е за пране на пари. Целта е да се запознаят страните с това дали и какви доказателства има събрани срещу Червенкова.

Червенкова е работила като финансов мениджър в търговско представителство „БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД".

Тя е арестувана на 30 ноември 2012 г., след като тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че съвместно с американските служби е разкрит организаторът на международна организирана престъпна група. Тогава Гергана Червенкова е била обявена за издирване от САЩ.

В американския обвинителен акт за незаконна търговия с контролирани медикаменти, конспирация и пране на пари за милиони долари, Гергана е наредена сред 9 американски лекари и фармацевти, получили много пари от бизнеса през последните 2 години.

„Законите са измислени за хората, извършили престъпления. При нас трябва да има повече доказателства за престъпление, ако въобще има престъпление. Аз се боря моите доказателства да бъда приети от американските институции, да бъда разгледани. Те могат да преосмислят искането си за екстрадиция. Иначе тук съдът е независима институция, тя решава само екстрадиционното производство, тя не търси вина по договори и закон дали има извършено престъпление,” каза Гергана Червенкова.

Заради случая с Гергана Червенкова парламентарната правна комисия започва разглеждането на договора за екстрадиция, сключен между правителствата на
България и САЩ.

Самата Червенкова съобщи, че е получила писмо от председателя на парламента Михаил Миков, свързано с работата на правната комисия. Тя е песимист, че до вземането на решение от българския съд комисията няма да е приключила работата си, но това би имало резултата за следващи случаи.

Днешното съдебно заседание по делото на Червенкова беше съпроводено от традиционната демонстрация в нейна подкрепа, в която се включиха около 200 души. Сред тях бе и актрисата Цветана Манева. „Още от времето, когато смърт застрашаваше българските медицински сестри в Либия, се чуваха гласове, че може би са виновни и трябваше хора от други държави да ги защитят и да се преборят те да се върнат в България. Коя е тази държава, която допуска един невинен човек да бъде екстрадиран и да го очаква дълъг затвор. Това е вина не само към Гери, това е вина към всички нас и към децата ни. Знаят ли хората ако това се случи, как ще продължат да живеят,” коментира тя, цитирана от БГНЕС.