Обвиненията срещу българката Гергана Червенкова за нелегална търговия с медикаменти в интернет и пране на пари са били „скалъпени и изфабрикувани” със съдействието на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по време на триседмичното му посещение отвъд океана през миналия ноември. Такава теза изказа адвокатът на 35-годишната жена Гачо Груев пред БНР.

Бивш финансов мениджър на „БГ глобъл сървисиз”, Червенкова е арестувана в дома си от спецполицаи на 30 ноември миналата година. Дни по-късно от телевизионния екран вече бившият вътрешен министър е обявил жената за организатор на голяма престъпна група за разпространение на наркотици по интернет. Заплашва я екстрадиция и вероятна присъда от 68 години затвор в САЩ.

В американския обвинителен акт за незаконна търговия с контролирани медикаменти, конспирация и пране на пари за милиони долари, Гергана е наредена сред 9 американски лекари и фармацевти, получили много пари от бизнеса през последните 2 години.

„Гергана беше оклеветена пред целия български народ от Цветан Цветанов и в това оклеветяване бяха впрегнати правомощията на българските държавни институции на ръководеното от него МВР,” категоричен бе Груев.

Юристът припомни посещението на Цветанов заедно с тогавашния началник на ГДБОП Станимир Флоров и окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова в службата за борба с наркотиците ДЕА. „Един български политик няма работа в дирекцията по операции на една специална служба. Това показва съпричастността на Цветан Цветанов и неговата делегация в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално за България.

Моят извод по този въпрос е, че политическото лице Цветан Цветанов и неговите помощници са взели участие в изфабрикуването и скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която не е извършила нищо такова,” коментира адвокатът.

На 29 ноември в САЩ Цветан Цветанов се срещна с директора на ДЕА Мишел Лионхарт, след като през април 2012 г. я посрещна официално в София и двамата заедно с тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик прерязаха лентата на регионалното бюро на ДЕА у нас.

Според адвокат Гачо Груев по делото срещу Гергана Червенкова ролите на прокуратурата и защитата са били разменени. „Ние представихме над 40 доказателства в подкрепа на това, че Гергана Червенкова не е извършила нищо наказуемо. Докато в същото време прокуратурата, която представлява интересите на молещата държава, в случая САЩ, не представи нито едно такова,” обясни защитникът.

След като американската страна се отказа от искането за екстрадиция, Груев разчете това като още по-голям успех, защото защитата на Червенкова убедила дори американската прокуратура в невинността й.

Той не спести критика и на бившия министър на правосъдието Диана Ковачева, която не е отделила време да прочете искането за екстрадиция на Гергана. „Преписката с него е 77 страници, които са преминали през четири държавни институции точно за 2 часа и 34 минути, през което време и министърът на правосъдието, и Върховната касационна прокуратура е следвало да извършат прочитане, анализ и проверка на искането на САЩ,” обясни адвокатът.

По думите му, от документите по делото е ясно, че Ковачева не е извършила такава проверка.

„Вредите, нанесени на Гергана, не могат да бъдат овъзмездени по никакъв начин напълно, но частично могат. Гергана е потърпевша от действията и на българската, и на американската държава,” посочи Груев и добави, че трябва да се потърси отговорност на Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Станимир Флоров и Ася Петрова.

Според адвоката правният договор за екстрадицията между България и САЩ е неизгоден за българските граждани и той трябва да бъде денонсиран. По думите му, с него на българите е вменена отговорността за деяния, които според българското наказателно право не са престъпления.