Делото „Цалапица“: Адвокатът на близнаците иска да бъдат пуснати под домашен арест

Жителите на селото отново са на протест пред съда в Пловдив

Райна Зайкова

Публикувано в  12:46 ч. 08.07.2024 г.
 

Старт на делото срещу близнаците, обвинени в укривателство на тялото на убития Димитър Малинов от Цалапица. Заседанието на съда беше предшествано от пореден протест на жителите на селото пред съдебната палата в Пловдив.

Съдът поиска нови доказателства от прокуратурата по делото. В залата стана ясно, че адвокатът на близнаците иска те да бъдат освободени от ареста с мярка домашен арест.

Съдията обаче заяви, че все още не е отминала опасността те да извършат ново престъпление или да се укрият и не ги пусна. Днес делото трябваше да продължи с разпит на вещи лица. Част от тях обаче не се появиха.

В залата беше и съдебен лекар извършил съдебно медицинска експертиза на близнаците Валентин и Борислав. Той заяви, че по тялото им няма следи от травми.

По думите на прокурора Димитър Костов има твърдения, че е имало разговор между Рангел Бизюрев и близнаците.

„Твърди се, че има разговор между Рангел Бизюрев и подсъдимите лица по настоящото производство и е извършен оглед на този запис. Тепърва ще предстои да се запознаем с този разговор“, заяви още Костов.

Майката на убития Димитър - Атанаска Бакалова, не разбира защо прокурорът е позволил без разпит на свидетели да бъдат четени показанията им.

 

„Не знам защо прокурор Димитър Костов се съгласи без разпит на свидетели, да се четат какво са дали по показания. Ние искахме да видим, да дойдат и очи в очи да кажат. Бащата и бабата не дойдоха. Втори път отказаха. Бабата е ходеща и кара автомобил. Как бабата на Митко, която е с 90% ТЕЛК, дойде“, попита още майката на убития Митко.

На 20 юли 2023 г. 24-годишният Димитър Малинов е при майка си в Цалапица. Около 23 ч. излиза и повече никога не се връща. Тялото му е открито на 27 юли.

Основен заподозрян е Рангел Бизюрев. Той обаче напуска страната след убийството с полет за Германия. Издадена е европейска заповед за ареста му. На 31 юли 2023 г. в Цалапица са задържани братята близнаци – Валентин и Борислав Динкови. Те са заподозрени, че са помогнали на Бизюрев.

Точно осем месеца след убийството на Димитър основният заподозрян се върна в България. Рангел Бизюрев бе екстрадиран у нас от Дания на 20 март.