Окръжната прокуратура в Пловдив предаде на съд Рангел Бизюрев за смъртта на Димитър Малинов в Цалапица. Той е обвиняем за извършено умишлено убийство с особена жестокост.

На 14 юни Окръжната прокуратура е внесла в Окръжния съд в Пловдив обвинителен акт спрямо 31-годишния Рангел Бизюрев.

Той е предаден на съд за това, че на 20 юли 2023 г. в село Цалапица умишлено е умъртвил 24-годшния Димитър Малинов, като убийството е извършено с особена жестокост.

Разследването по досъдебното производство е приключило в законоустановения срок, като са извършени всички необходими действия и са събрани доказателства за разкриване на обективната истина, съобщават от прокуратурата.

Обвиняемият е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража". Предстои Окръжният съд да насрочи разпоредително заседание по внесения обвинителен акт.

Точно преди месец обвиненият за убийството на Димитър Малинов от Цалапица говори за първи път. Рангел Бизюрев сам е нанесъл смъртоносните удари, стана ясно от самопризнанията му в съда в Пловдив.

Той беше разпитан като свидетел по делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, които са обвинени в лично укривателство.

Обидни думи, казани от Димитър Малинов по адрес на Рангел, били причината той да го нападне. Побоят станал пред един от близнаците - Борислав. Бизюрев разказа пред съда, че само той е удрял Димитър Малинов.

След като разбрал, че е мъртъв, Рангел се паникьосал, а братята помагали в заличаването на следите. Тялото бе намерено заровено на около километър от мястото, на което за последно е бил видян Димитър.

На 20 юли 2023 г. 24-годишният Димитър Малинов е при майка си в Цалапица. Около 23 часа излиза и повече никога не се връща. Тялото му е открито на 27 юли.

Основен заподозрян е Рангел Бизюрев. Той обаче напуска страната след убийството с полет за Германия. Издадена е европейска заповед за ареста му. На 31 юли 2023 г. в Цалапица са задържани братята близнаци – Валентин и Борислав Динкови. Те са заподозрени, че са помогнали на Бизюрев.

Точно осем месеца след убийството на Димитър основният заподозрян се върна в България. Рангел Бизюрев бе екстрадиран у нас от Дания на 20 март.