Дефект в строителството или проектантска грешка са сред версиите за вчерашния взрив на реактор за биогаз в ямболското село Симеоново.

Снимка: Дани Атанасова

Двама работници бяха приети в болница – единият е в реанимация с опасност за живота. Състоянието на другия е стабилно.

Днес разследващите органи започват огледи на място. Те ще търсят причината за взрива на реактора в работен режим, при който бяха унищожени няколко съседни постройки.

Снимка: Дани Атанасова

Няма опасност от обгазяване на селото. Според кмета на Симеоново инсталацията е проверявана от РИОСВ-Стара Загора.

Собствениците твърдят, че са спазили условията за безопасен труд и причината е грешка в проектирането.
При аварията на площадката е имало петима работници, трима от които са пострадали.

Снимка: Дани Атанасова

Реакторът в цеха буквално се пропукал и инсталацията се сринала, като помела всичко около себе си. За щастие пораженията са локални – паднали са бетонни стени и близките стопански постройки. 24 часа след аварията от РИОСВ успокоиха,че няма опасност от екологична катастрофа заради изтичане на метан.

46-годишният Илия Илиев е сред петимата служители на терен. За секунди стените на реактора поддали: "Само видях, че стената се цепи и тръгна да пада и ме затрупа. Нещо изпращя и тръгна да пада покрива, аз трябва да бягам, но стената ме затрупа. Някой ме запази, Свети Никола сигурно", разказва мъжът.

Пострадали са още двама работници. Единият остава в реанимация на ямболската болница с гръдна травма, а другият е изписан. 

Тепърва ще бъдат назначени множество експертизи. При доказване на вина за аварията наказанието е до три години затвор.