За проблем при грижата за деца с увреждания в условията на пандемия сигнализира родител. Дневният център, който синът му посещава, е затворен от обявяването на извънредните мерки. 

Усмивката почти никога не слиза от лицето на двегодишния Сава. Роден е с множество увреждания, но от 13 март не е провеждал редовна  рехабилитация. 

Снимка: btvnovinite.bg

Здравните власти припомнят, че затварянето на центъра е противоепидемична мярка.

Дневният център е към дом за деца с увреждания, в който живеят 36 деца. Персоналът, обаче, е общ.

"По тази причина през целия период на извънредно положение и извънредна обстановка в заповедите на министър Ананиев е включена забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ и в специализирани институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни", посочват от Здравното министерство.

От ведомството допълват, че са предложили онлайн консултации на семействата. Но това на Сава твърди, че не е предупредено за алтернативата.

В деня на заснемане на репортажа от социалното министерство предложиха на семейството два алтернативни центъра, които могат да посещават.

Така от утре Сава отново ще се учи - как да ходи и как да говори.

Ние сме само едно семейство, на което ще се помогне, но в нашия център имаше поне 10 деца с проблеми, казва бащата на Сава.